štvrtok 27. augusta 2015

Žltá stužka - čo znamená?

Stretli ste sa už so psíkom, ktorý by mal na vôdzke pripnutú alebo uviazanú žltú stužku? Nemusíte sa báť, neznamená to, že je nebezpečný :) Potrebuje len viac priestoru.
Označenie žltou stužkou je už vo svete dobre známe, u nás takto označeného psíka však už tiež môžeme stretnúť. Bežne sa s ním stretávajú napríklad pracovníci útulkov, ktorí odporúčajú takto označiť psíka, ktorý sa po pobyte v útulku alebo v inom izolovanom priestore socializuje v spoločnosti.



Vo všeobecnosti by dobre socializovaný psík mal mať možnosť kontaktovať sa s druhými psíkmi. Psíci majú potrebu sa oňuchať, pozdraviť.
Slušné správanie nám ale radí spýtať sa majiteľa protiidúceho psíka na súhlas. Ak z nejakého dôvodu, potrebuje náš psík priestor, mali by sme si ho označiť žltou stužkou alebo šatkou. Je to z diaľky viditeľné znamenie - Prosíme, nepribližujte sa! Náš pes potrebuje viac priestoru.


Žltá stužka či šatka by však nemala byť používaná dlhodobo. Skôr ide o krátkodobé dôvody, ako sú: zdravotné dôvody, špeciálny výcvik alebo psychické dôvody, kam patrí aj strach psíka, zmena v živote psíka (psík je z útulku, bol týraný), nízky, či vysoký vek a podobne,

Stužka môže poslúžiť aj ľuďom, ktorí svojho psíka nezvládajú a nevedia, ako ich psík v danej situácii zareaguje.

Takéto označenie môžu využiť aj ľudia, ktorí si nedôverujú. V týchto prípadoch, by však mali majitelia psíkov popracovať na sebe alebo na výcviku psíka, lebo tým, že bránia psíkovi kontaktu kvôli vlastnému zlyhaniu, ho ochudobňujú o spoločnosť.

Kampaň Yellow dog, v preklade žltý pes, vznikla 27. júna 2012 vo Švédsku. Žltá značka má predovšetkým chrániť psíka i okolie pred konfliktnými situáciami, no cieľom je i vzdelanie verejnosti.
Videli ste už na Slovensku psíka so žltou šatkou, mašľou alebo stužkou na vôdzke postroji alebo obojku? 
Preto, ak uvidíte psíka kráčať so žltým symbolom, veľmi sa k nemu a jeho majiteľom nepribližujte. Radšej si zachovajte dostatočný odstup alebo ich nechajte prejsť v dostatočnej vzdialenosti od seba i svojich detí.

Prečo psík potrebuje viac priestoru?

Dôvodov môže byť hneď niekoľko:
  • psík má zdravotné problémy
  • psík prechádza určitým výcvikom a je nie je vhodné ho rozptyľovať
  • psík prišiel z útulku alebo karanténnej stanice a pomaly si zvyká na nový svet, ktorý je zatiaľ pre neho neznámy a cíti sa skľúčene
  • psík má z minulosti zlé skúsenosti s inými psíkmi, bojí sa ich alebo nemá rád ich prítomnosť
  • psík je voči neznámym nedôverčivý, a preto sa netúži s zoznámiť s každým, kto okolo neho prejde
  • psík je starý a už potrebuje svoj životný priestor

Informácia pre majiteľov psíkov so žltou značkou

Žltá značka, či už vo forme šatky, na obojku alebo postroji je iba doplnkom. V každom prípade, ak chcete svojho psíka dôkladne a viditeľne označiť, použite žltý symbol na vôdzke.
Nezabúdajte, že za svojho psa ste stále ako majiteľ zodpovedný. Nestačí psíka iba označiť a je po probléme. So psíkom pravidelne navštevujte cvičiská, pretože žltá značka je iba pomocným symbolom vo vzťahu k verejnosti. Psík môže vďaka správnemu vedeniu, tréningu i vďaka žltej značke uspieť a dosiahnuť vo výcviku i zaraďovaní sa do života pokrok.
Žltá stužka = Pozor, agresívny pes, ktorý potrebuje náhubok? – V žiadnom prípade

Psík, ktorý nosí žltú značku potrebuje okolo seba len viac priestoru. Nejde o identifikáciu agresívnych psíkov, ktorí potrebujú náhubok. Žltou stužkou sa totiž značia aj psíky, ktoré sú v špeciálnom tréningu a ľudia takýto prebiehajúci výcvik nerešpektujú.
Samozrejme, mašličku nosia aj psíky, ktoré pociťujú strach alebo trpia zdravotnými ťažkosťami. Ak má totiž psík bolesti alebo strach, môže aj z týchto dôvodov nechtiac ublížiť sebe alebo svojmu okoliu.
Cieľom kampane je práve prevencia voči nepríjemným situáciám, ku ktorým denno-denne dochádza. Žlté symboly by sa mali dostať do povedomia verejnosti a aj deti by sa pomocou nich naučili, že nie každý psík túži po pohladení a pozornosti.

Takže keď nabudúce uvidíte psíka so žltým symbolom, doprajte mu viac priestoru a radšej ho iba z diaľky pozorujte. Tí, ktorí vlastnia práve bojazlivé, nedôverčivé psíky alebo psíky v tréningu určite ocenia vašu pomoc i rešpekt.

zdroj: 
http://www.psisvet.sk/index.php/o-psoch/starostlivost/260-kampan-zlty-pes-alebo-pes-ktory-potrebuje-priestor
http://www.aktuality.sk/clanok/270973/zlta-stuzka-na-vodzke-psa-mali-by-sme-vediet-co-to-znamena/


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky