štvrtok 26. decembra 2013

Ako správne kŕmiť svojho psíka?

Každý majiteľ psíka si po kúpe svojho miláčika zväčša kladie jednu a tú istú otázku: ako a čím bude svojho psíka kŕmiť v najbližších rokoch jeho života?
Na túto otázku však neexistuje správna odpoveď, keďže nie každá strava by bola vhodná pre všetkých psíkov. Najdôležitejšie je, že psík stravu dobre znáša a podávaná strava je vyvážená. Prvým znakom toho, že niečo nie je v poriadku je vylučovanie veľkého množstva stolice, výrazné nadúvanie, šupinatá pokožka alebo mastná srsť. 
Najvhodnejšie je psíka kŕmiť 2-3 porciami denne. Ak mu podáte niekoľko menších porcíí namiesto jednej veľkej, psík ich strávi oveľa účinnejšie a nebude medzi jednotlivými jedlami hladný. Snažte sa psíka kŕmiť v rovnakú hodinu a tento režim nemeňte o viac než jednu až dve hodiny, inak psíkovi môžete narušiť tak dôležitý režim dňa. Pamätajte, že potrava by sa mala podávať iba pri izbovej teplote, nikdy nie priamo z chladničky či príliš horúca. 
Množstvo stravy, ktoré psíkovi podáte by malo byť uspôsobené aj jeho veku, pohlaviu (prípadnému kastrovaniu), miere jeho aktivity a povahy, plemena, miesta, kde žije (byť/dom) a množstva energie obsiahnutého v strave. 
Predtým však ako začneme psíka kŕmiť, musíme si zaobstarať vhodnú misku. V chovateľských potrebách je veľký výber takýchto misiek. Sú rôzne plastové, hlinené, z nehrdzavejúcej ocele a pod. Niektoré sú hlboké , plytké. Preto ich výber musíme prispôsobiť plemenu psa.
Plemená, ktoré majú dlhé uši by mali mať misku hlbokú rozšírenú, aby sme zabránili namočeniu uší do potravy. Podľa výšky plemena psa musí byť prispôsobená aj miska na kŕmenie a to z toho dôvodu že veľký pes by nemal mať miskú malú alebo strednú.
Pokiaľ sme si misku na kŕmenie zadovážili , musíme si uzrejmiť aj miesto kde dôjde ku kŕmeniu. Je vohodné psa kŕmiť v koterci alebo v byte na jednom mieste, aby sa naučil určitý návyk. Pokiaľ psa máme naučeného prijímať potravu na jednom mieste, dbáme aj na dobu kŕmenia v určitých pravidelných hodinách. Pes by mal prijímať potravu tak, že množstvo ktoré dostal by mal zjesť. Pokiaľ sa najedol a v miske mu zostalo ešte jedlo, tak toto by sme mali vybrať. Taktiež vyberáme aj prázdnu misku, aby sa nám pes neučil s ňou hrať. Počas kŕmenia však nemôžeme zabudnúť ani na to aby mal dostatok vody. K vode musí mať však prístup aj mimo kŕmenia. 
Vo všeobecnosti by sme pri kŕmení šteniatkam mali podávať potravu 4 krát do dňa v dobe od 8 týždňov do 4 mesiacov. Treba sledovať či pes prijíma potravu. Pokiaľ ju prijíma so záujmom vieme že je zdravé a druh potravy mu vyhovuje. Pri kŕmení mladého psa vo veku od 4 mesiacov do 8 mesiacov prichádza ku kŕmeniu 3 krát denne. Tu je veľmi dôležité sledovať vývoj tela psa. V tomto období dochádza aj k výmene chrupu preto do kŕmenia pridávame prísady po konzultácii s veterinárom. U dospievajúceho psa vo veku do 8 mesiacov do 2 rokov by mse mali vykonávať kŕmenie 2 krát denne. V tomto období kontrolujeme či nám pes netlstne a podľa toho mu krmnú dávku upravujeme. Starší psík by mal dostávať od 8 roka čím menej kostí, nakoľko už môže mať zažívacie problémy. U týchto psov treba sledovať stolicu, či nemá v nej krv, či nie je priliš hustá a pes sa nemôže vyprázdniť, alebo či mu kŕmenie nespôsobuje hnačku.

Zásady správneho kŕmenia:
  • medzi kŕmením a záťažou ponechajte aspoň dve hodiny
  • psík musí mať stále dostatok čerstvej vody – čím suchšie krmivo, tým viac tekutín by mal prijať
  • posledné kŕmenie by mal dostať najneskôr o 18. hodine
  • po kŕmení by si mal psík odpočinúť, pretože pohyb spomaluje trávenie


Chyby v kŕmení 
  •  striedanie tzv. mokrej a suchej stravy, to znamená, že ráno ponúkneme psíkovi misku granúl a večer mu dáme konzervu, alebo uvarené mäso. Konzervu psík zje za 10 sekúnd a granúl sa ani nedotkne. Prečo aj, keď  konzerva je omnoho voňavejšia a chutnejšia ako granule a vie že večer ju znovu dostane. Je na Vás či rezignujete a budete dávať psíkovi iba konzervy. (Konzerva možno psovi viac chutí, ale pes pri nej nepoužíva zuby, čo má za následok zvýšenú tvorbu zubného kameňa, naopak vhodne zvolená veľkosť granule pomáha predchádzať jeho tvorbe.)
  • Prudký prechod na iný druh krmiva môže viesť u psíka k hnačke, preto ak sa chystáme vykonať zmenu necháme si aj z pôvodného krmiva, do ktorého postupne pridávame nové krmivo, to tvorí postupne väčšiu časť kŕmnej dávky, tento prechod by mal trvať zhruba týždeň.
  • Ďalší spôsob, akým môžete psovi nechcene vyvolať hnačku je podať mu konzervu obsahujúcu len mäso. Na to treba dať pri výbere konzervy pozor, vyrábajú sa konzervy zložené z mäsových odrezkov a zvyškov zmiešané s obilninami a pod. (väčšinou obsahujúce relatívne nízky podiel mäsa) a potom konzervy čisto mäsové (obsahujúce 100% mäsa, bez akýchkoľvek prídavkov). Druhé spomínané môžu spôsobiť citlivejšiemu psovi hnačky, preto ich miešame s na to špeciálne určenými vločkami (ryžovými, cestovinovými, kukuričnými a pod.), alebo varenou ryžou, prípadne cestovinami.

POZOR!
Priemyselné krmivá majú rozličné vlastnosti, preto je veľmi podstatné čítať etikety. Komerčné krmivá často krát v reklamách vychvaľujú , napriek tomu, že ich vlatnosti vôbec nie sú také perfektné. Krmivá sú na oko pekné, na vôňu lahodné i pre človeka. Drahá konzerva môže mať kopu farbív a aromátov aby sa človeku páčila, ale vitamíny a výživné látky pre vášho psíka už menej, aj keď reklama hovorí o "kompexnom vyváženom krmive s kúskami mäsa". Dajte si na to pozor a riaďte sa pri výbere zdravým sedliackym rozumom. Ak sa rozhodnete kŕmiť granulami, tak v každom prípade vyberte len to najkvalitnejšie granulové krmivo. Lacnejšie krmivá obsahujú väčšinou kukuricu a ryžu a to ostatné „živočíšne“ často tvoria odpady ako pomleté hlavy, kuracie chodidlá, kosti a takmer žiadne mäso. To určite nie je vhodná strava pre šteniatko ani dospelého psíka. 
Granule majú výhodu, že je kŕmenie nimi veľmi jednoduché, nenáročné, keď kupujete naozaj kvalitné granulky, tak nemusíte stráviť množstvo času štúdium správnej výživy psíka a takmer všetci veterinári vám povedia, že je to jediný správny spôsob kŕmenia psíka hoci to pravdepodobne preto, že oni sú distribútori týchto granúl a zarábajú na tom, takže objektívnosť v tejto veci je veľmi diskutabilná.
Stojí za zváženie niekoľko vecí, ktoré tvrdia výrobcovia granúl. Výrobcovia krmív napríklad tvrdia, že musí mať pes každú kŕmnu dávku vyváženú, aby bol zdravý, ale keď sa nad tým zamyslíte, tak určite prídete na to, že je to nezmysel. Predstavte si, že by ste vy sami jedli každé jedlo úplne vyvážené (presný pomer bielkovín, tukov, sacharidov, minerálov, stopových prvkov, vitamínov) tak by ste sa asi zbláznili. Úplne stačí ak dostanete všetky potrebné látky v istom časovom období – v priebehu 3 dní, týždňa – závisí od veku a konkrétnej látky.

Ako kŕmiť šteniatko? 
Vždy sa opýtajte predajcu psíka, ako ho máte na začiatku kŕmiť. Iste vám poradí, ako zvládnuť prvý týždeň. Pri ďalšom kŕmení šteniatka musíme vychádzať z jeho schopnosti stráviť určitú potravu. Aj tie najlepšie normy môžu niekdy naraziť na zažívaciu neznášanliovosť inak vyváženej potravy. Ak v truse psa uvidíte niečo nestrávené, tak to z jeho jedálnička vyraďte.
Šteniatku sa snažte podávať zvýšený prísun proteínov a dbajte na ich vysokú kvalitu. Mladý pes je citlivejší na prísun proteínov, pri ich nedostatku môže nastať spomalenie alebo zhoršenie rastu a nenapraviteľné chyby v stavbe tela. Dbajte na prísun fosforu a vápnika, aby ste zabránili prípadnej osteofibróze, čo je ochorenie kostí. Hrozí to hlavne šteniatkam živených domácou stravou alebo výhradne mäsom.
Šteniatko nesmie jesť ani veľmi veľa, ani veľmi málo. Neprekrmujte ho pod zámienkou, že mu urobíte radosť. Mohlo by príliš pribrať a v dospelosti by pes trpel obezitou. Rast je nadôležitejšou fázou a podmieňuje život šteniatka. V tomto období preto dbajte na kvalitnú potravu hlavne u veľkých plemien.
Ako šteniatko rastie, jeho nároky na množstvo potravy sa menia každých pár dní a preto zostáva na majiteľovi aby odhadol správne množstvo. Na šteniatku je veľmi rýchlo vidieť, či príliš priberá alebo chudne, tak sa to dá celkom dobre odhadnúť. Radšej šteniatko držte trošku "guľatejšie", aby keď ho náhle "vytiahne" neutrpeli kosti, kĺby, ale zas nie veľmi, pretože nadváhou môžete kĺby poškodiť skôr ako sa vyvinú a nadváha môže spôsobiť kopec ďalších zdravotných problémov. Šteniatko potrebuje aj viac ako 2x väčšie množstvo potravy ako dospelý pes tej istej veľkosti, preto uprednostnite potravu koncentrovanú na živiny.

Kŕmenie staršieho psíka 
O starom psovi hovoríme zhruba v jeho 8. - 9. roku života, kedy sa schpnosť regenerovať (stres, choroby) zmenšuje. Samozrejme to nie je pravidlo, závisí od plemena a starostlivosti. Je dokázané, že zlé kŕmenie v tomto veku má priamy vplyv na zrýchlenie starnutia psa.

Potravinová dávka staršieho psíka by mala vyhovovať nasledujúcim pravidlám:
  • kvalitatívne by mala byť znížená o 20 %, nakoľko je fyzická aktivita obmedzená. Ak je váš psík ale v tomto veku rovnako vitálny a čulý ako pred tým, nemusí to platiť
  • pomer proteínov by mal byť zvýšený na 28 % (sú názory, že proteíny treba naopak znížiť, ale nie je to tak. Iba pri problémoch s obličkami a pečeňou)
  • zvýšte prísun vlákniny a vitamínov, aby bola zabezpečená dobrá činnosť čriev 

Potreba vody
Voda je veľmi dôležitá pre všetky zvieratá. Všetky psy strácajú vodu vyparovaním z kože, dychčaním, prácou čriev, pľúc a obličiek. Takto stratené tekutiny sa musia nahradiť. Preto sa musíte postarať o to, aby pes mal stále k dispozícii čerstvú vodu.
Na udržanie správneho rovnovážneho pomeru vody má zdravý pes dostať v množstve asi 40 ml/kg telesnej váhy. Voda môže pochádzať zo všetkých zdrojov, vrátane vlhkosti obsiahnutej v krmive. V teplom počasí, keď pes stratí viac tekutín slintaním a dýchaním, bude piť viac. Aj pri hnačkových či obličkových ochoreniach potrebujú psy viac tekutín.
Smäd je bežným symptómom niektorých chorôb. Ak zistíte priveľký smäd u svojho psíka, poraďte sa čo najskôr s veterinárom.

Ďalšie užitočné rady týkajúce sa správnych zložiek, ktoré by mala obsahovať potrava vášho psieho kamaráta nájdete na
http://www.mambigla.blogspot.sk/2014/01/pytate-sa-cim-krmit-svojho-psika.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky