utorok 31. decembra 2013

Prvá pomoc

Prvá pomoc u psíkov je veľmi podobná tej, ktorú podávame človeku. Ak je váš psík v bezvedomí, nedýcha a jeho jazyk je modročierny postupujte podľa nasledovných krokov:



  1. Prvým krokom je uvoľnenie dýchacích ciest psíka, pričom mu odstránite prekážky v dýchaciích cestách a jemne vyberiete jazyk z papule. (Ak zvraca, dávate pozor aj na to, aby sa neudusil)
  2. Druhým krokom je dýchanie z úst do nosa. Psíkovi zatvoríte papuľu, na malú chvíľu (asi 3 sek.) mu vdýchnite vzduch do nozdier a nasledne mu papuľu nakrátko otvorte, aby mohol vydýchnuť. Tento krok by ste mali opakovať asi 10 až 25 krát za minútu, pokiaľ psík nezačne dýchať. Jeden zo spôsobov ako zistiť, či pes dýcha, je priložiť mu k papuli a nosu malé zrkadielko – ak sa opakovane zahmlí, psík dýcha.
  3. V krátkych intervaloch (asi 4 krát za minútu) skontrolujte, či psíkovi pracuje srdce a ak neucítite pulz, musíte mu nevyhnutne s umelým dýchaním poskytnúť aj masáž srdca. Prácu srdca skontrolujete tak, že  priložíte ľavé ucho na ľavú stranu hrude psíka, kúsok za jeho lakťom, kde by ste mali srdce začuť. Skontrolujte aj pulz – prsty priložte na rovnaké miesto alebo na vnútornú stranu stehna.
  4. Masáž srdca začnete tak, že psíka uložíte na pravý bok a dlaň jednej ruky položíte na jeho hruď približne v oblasti srdca. Druhú ruku potom položíte na prvú. Následne v pravidelnom rytme tlačíte smerom ku krku asi 100- krát za minútu pri väčšom psíkovi a 120- krát pri malom. Najlepšie je udržiavať rytmus: 15 sekúnd stláčania, 10 sekúnd umelého dýchania. Toto všetko až pokiaľ nezistíte, že sa činnosť srdca aj dýchanie psíka opätovne dali do pohybu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky