nedeľa 14. júla 2013

Starostlivosť naša každodenná


Napriek tomu, že bígli patria medzi pomerne nenáročné plemená čo sa týka starostlivosti o kožúšok či strihania pazúrikov, a to najmä vďaka tomu, že ich srsť je krátka a hustá, no i oni si vyžadujú pravidelne venovať pozornosť práve týmto činnostiam :)

Na prvom mieste je predovšetkým starostlivosť o srsť, ktorá spočíva v pravidelnom česaní a odstraňovaní odumretej srsti a  tak aj stimulácií jej premasťovania, vďaka ktorému bude kožúšok vášho bíglika vždy vyzerať zdravo. Je samozrejme na vás, koľko času ste ochotný tejto činnosti venovať, odporúča sa však česať psíka každý deň v dobe, kedy sa mu mení srsť (zvyčajne na jar a na jeseň) a každých 3 - 5 dní po ostatnú časť roka. Dĺžka česania závisí na vašej zručnosti, ale priemerne stačí tak 5 minút. Zároveň je to aj spôsob ako si váš psík môže zvyknúť na manipuláciu a trpezlivosť, preto česanie netreba podceňovať.

Čo sa týka kúpania, psík sa nepotrebuje kúpať tak často ako my, ale pravidelné kúpanie je nevyhnutné nielen pre zdravie kože, ale aj pre čistú a lesklú srsť. Je dobré, ak psíka už odmalička privykáte na kúpanie, aby sa preňho nestalo postrachom. Pred kúpaním najskôr psíka dobre vyčešte, aby ste odstránili čo najviac odumretých chlpov, nečistôt a prachu. Potom psíka zavolajte do vane a srsť mu jemne po menších dávkach namočte vodou. Voda by nemala byť ani príliš studená ani príliš teplá, skôr vlažná. Následne srsť psíka našampónujte (podľa návodu na prostriedku) a nebojte sa bohatej peny. Šampón naneste aj na ťažko dostupné miesta a až ku koži, no dávajte pozor, aby sa psíkovi nedostal do očí a uší. Pri výbere šampónu vždy dbajte na to, aby bol určený na konkrétny typ srsti a ak si nie ste istí, radšej sa poraďte s personálom obchodu. Pre bíglikov hľadajte šampón na krátku srsť, no pre šteniatka existujú špeciálne šampóny určené práve pre ne. Avšak niektorí odborníci radia, že šteniatka do 6 mesiacov by sa nemali kúpať vôbec. Vhodné sú tiež šampóny s antiparazitným účinkom, ktoré obmedzia výskyt blšiek a kliešťov. NIKDY nepoužívajte výrobky určené pre ľudí, pretože môžu srsť vášho psíka vážne poškodiť. Sú totižto až príliš silné a tak odstraňujú z chlpov dôležitý ochranný.tuk, ktorý im zaisťuje odolnosť proti vode. Napokon šampón zo srsti dôkladne zmyte, inak by narobil iba zbytočnú neplechu a mohol by podráždiť kožu. Oči psíka môžete pred prúdom stekajúcej vody zakryť rukou a takisto sa vyhýbajte kontaktu vody s ušami. Napokon po dôkladnom opláchnutí môžete ešte psíka vytrieť uterákom dosucha a zbaviť sa tak prebytočnej vody. Srsť potom môžete nechať zaschnúť prirodzene alebo môžete použiť sušič na vlasy. Avšak POZOR! Skôr než psík nie je úplne suchý, za studeného počasia ho von nepúšťate.

Taktiež netreba zabúdať ani na psie ušká, ktoré by ste mali udržiavať v čistote a dokonca sa odporúča nadbytočné chlpy v ušiach opatrne strihať. Ušká je možné čistiť špeciálnym prípravkom (ktorý vám isto poradia v špecializovanom obchode pre zvieratá) a vatovým tampónom. Počas života vášho psíka by ste mali pozorne sledovať akékoľvek príznaky nákazy či zamorenia ušnými roztočmi v podobe nezvyklého zápachu vychádzajúceho z uší, nadmerného škrabania sa v okolí ucha či potriasania hlavy. V takomto prípade je psíka nutné vziať k veterinárovi.

Strihanie pazúrikov by malo byť taktiež súčasťou vašej rutiny. Psík by si mal na tento úkon zvyknúť už v mladom veku,  môžete sa tak totiž vyhnúť mnohým nepríjemnostiam ako sú zranenia, ak psík o niekoho pazúrikom zadrapí. Takýto pzúrik sa ľahšie zlomí a potom krváca. Ako teda začať? V prvom rade sa nám ponúka otázka, kedy sú už pazúriky príliš dlhé a kedy ich teda máme strihať. Vo všeobecnosti sa odporúča vtedy, keď už počujete ako pri chôdzi cvakajú o podlahu. Ešte než začnete, uistite sa, že spoľahlivo viete rozoznať, kde sa nachádza "živá dreň", Je to časť pazúra, ktorou prechádza cievka, ktorá ho vyživuje a ktorá, keď ju poraníte, bude veľmi bolieť, kedže sa v nej nachádzajú aj nervové zakončenia. No nestrácajte rozvahu a keď sa to stane, pre istotu majte pripravené vždy niečo na zastavenie krvácania a psíka upokojte. Po chvíľke pokoja, znovu pokračujte. Odborníci odporúčajú strihať radšej menej a častejšie. V začiatkoch je tiež dobré, ak vám psíka niekto podrží, a tak sa nebude môcť prudko hýbať a ublížiť si. Snažte sa na neho pokojne hovoriť, pretože psychika urobí divy a ak budete pokojná vy bude aj on.
A napokon: viete, že psík, ktorý trávi mnoho času vonku si pazúriky obrusuje aj sám na betóne, dlažbe či iných tvrdých povrchoch a nepotrebuje ich strihať tak často? No napriek tomuto faktu je privykanie si na strihanie pazúrikov  už v ranom veku dôležité.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky