nedeľa 6. apríla 2014

Choroba bíglov


Steroidne responzívna meningo-encefalitída

Táto ťažko rozpoznateľná choroba je jedna z mála chorôb, ktorá postihuje vo väčšej miere najmä bíglov, nemeckých krátkostrstých pointerov a bernských salašníckych psov, no môže sa vyskytovať zriedkavo aj u iných plemien. Steroidne responzívna memingo - encefalitída spôsobuje jedno z najzávažnejších ochorení centrálneho nervového systému psíkov. 

U bíglov sa toto ochorenie nazýva aj Beagle pain syndrome, necrotizing vasculitis, polyarteritis, panarteritis, juvenile polyarteritis syndrome, and primary periarteritis podľa hlavných príznakov tohto ochorenia a postihnutých častí tela. 

Touto chorobou sú postihnuté najmä mladé jedince vo veku 8 až 18 mesiacov, hoci táto hranica sa môže rozšíriť kľudne od 4 mesiacov až do veku 7 rokov, pričom včasné odhalenie je veľmi dôležité a môže zabrániť opätovnému návratu ochorenia v ešte intenzívnejšej forme, akútnemu zhoršenie stavu a doživotne pretrvávajúcim určitým symptómom. Takisto aj nedostatočná liečba môže zapríčiniť opätovné zhoršenie stavu a dlhšie trvajúci priebeh ochorenia.



Príznakmi tohto zákerného ochorenia sú:

- opakujúci sa zápal mozgových blán 
- strnulosť krku
- nechuť k jedlu
- strnulá chôdza
- zahnutie chrbta s hlavou držanou smerom k zemi
- skrčený postoj

Niektorí jedinci, u ktorých toto ochorenie pretrváva dlhší čas bez odhalenia môžu mať klinické príznaky ako poruchy pohybu končatín, obmedzenie citlivosti až celkové ochrnutie.

Hematologické vyšetrenia občas odhalia zvýšený počet erytrocytov v sedimente a v niektorých prípadoch so zvýšenou alfaglobulínovou frakciou. Vyšetrenie mozgo-miešneho moku ukazuje zvýšenú hladinu proteínov a ploecytózy. Psy s dlhotrvajúcim ochorením môžu mať normálny alebo stredne zvýšený obsah proteínov v likvore a mierne zvýšenú bunkovú pleocytózu.V akútnej forme choroby väčšina postihnutých psov vykazuje zvýšené hladiny v likvore ako dôsledok nekontrolovanej činnosti imunitného systému. Tento nález je pre toto ochorenie špecifický a pri iných ochoreniach centrálneho nervového systému sa nevyskytuje.

Príčina tohto ochorenia nie je dosiaľ známa. Neboli zaregistrované žiadne vírové alebo bakteriálne infekcie, ale boli nájdené aktívne T- bunky, v niektorých prípadoch poukazujúcich na prítomnosť neznámeho antigénu - cudzej látky, ktorá vyvoláva tvorbu protilátok. Aj keď vylučovanie imunoglobulínov v bunkových stenách nebolo v štúdiách rozoberané, hlavné úložištia imunoglobulínov A, boli nájdené u chronických prípadov v krvných stenách. Vyplýva z tohto, že chemické faktory SRME sú vytvárané v centrálnom nervovom systéme. Táto reakcia sa objavuje vo vzájomnom vzťahu k hodnotám imunoglobulínu A v centrálnom nervovom systéme a poukazuje tiež prepojenie príčin, alebo poukazuje na vážnosť ochorenia.

Prognóza pri steroidne responzívnej meningo-encefalitíde je dá sa povedať že priaznivá. A to najmä pri psíkoch s akútnou formou ochorenia, ktoré sú okamžite liečené použitím imunopresívnej liečby kortiko-steroidnými hormónmi vzhľadom na to, že antibiotiká sú pri tejto liečbe neúčinné. Neliečené psíkyy všaj majú sklon k dočasnému ustúpeniu ochorenia s následným návratom s ťažším priebehom. 

Liečba tohto ochorenia zvyčajne trvá po dobu 6 mesiacov a výsledkom takejto dlhodobej liečby je že až u 8 z 10 psíkov sa neprejaví opätovný návrat choroby. Dlhodobá liečba má však niekedy za následok veľké množstvo nežiaducich účinkov, ako napríklad zápaly, kožné choroby, strata imunitných reakcií - nevytvárajú sa protilátky a nárast hmotnosti, ktoré sa vytratia po ukončení liečby.  Prognóza dlhodobej liečby je však horšia u starších psíkov s opakovanými návratmi tohto ochorenia.

zdroj: http://bagls.weebly.com/steroidne-responziacutevna-meningo-encefalitiacuteda.html


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky