utorok 3. júna 2014

Choroby prichádzajúce s vekom


S pribúdajúcim vekom vášho psíka môže dôjsť k postupnému opotrebeniu niektorého zo základných zmyslov ako sú zrak či sluch. Prvotné prejavy si dokonca ani nemusíte ihneď všimnúť a môžete ich považovať za obyčajnú tvrdohlavosť, ktorou budete vysvetľovať to, že vás psík neposlúchol.

Pokiaľ sa psíkovi zhoršil zrak, môže sa zdať veľmi neistý či nerozhodný pri chôdzi po schodoch a hlavne v neznámom prostredí, na prechádzkach. Psík môže zakopávať, vrážať do predmetov okolo seba ako je nábytok a pod.
Dve najčastejšie diagnózy, ktoré postihujú psíkov vo vyššom veku sú skleróza šošoviek a sivý zákal.
Skleróza šošoviek je choroba, ktorá vedie k ďalekozrakosti u psíkov. S pribúdajúcim vekom strácajúšošovky psíka ohybnosť, hrubnú a menia farbu na modrosivú. Tento jav je prirodzenou súčasťou starnutia a najčastejšie postihuje psíkov vo veku nad deväť rokov.
Sivý zákal sa prejavuje tvrdnutím bielkovín v očných šošovkách. Šošovky sa zakalia a stratia svoju priehľadnosť. Choroba môže postihnúť časť alebo aj celú šošovku. Zvyčajne má psík genetickú predispozíciu pre toto ochorenie, hoci môže byť spôsobené aj poruchami metabolizmu či cukrovkou. Nanešťastie sa sivý zákal začína postupnou stratou zraku, ktorá vedie až k slepote. Operácia však môže psíkovi navrátiť či aspoň zlepšiť zrak. Diagnostikovať toto ochorenie vôbec nie je ťažké, postačí obyčajná očná prehliadka.

Poškodenie sluchu, ktoré vedie postupom času až k ohluchnutiu nie je neobvyklým prejavom starnutia. Psíky s poškodením sluchu môžu byť častokrát nerozhodné, neuposlúchnu vaše povely a často reagujú na nebezpečenstvo príliš neskoro, pretože si ho nevšimnú. Či aj váš psík trpí týmto ochorením zistíte veľmi rýchlo malým testom sluchu: reaguje ešte váš psík na potrasenie vrecúškom s pochúťkami?


Choroby súvisiace s močovou sústavou psíka sú mnohokrát prejavom práve vysokého veku psíka a opotrebovaním orgánov.
Jedným z najčastejších ochorení, ktoré postihujú psíkov je pomočovanie. Pomočovanie resp. mimovoľné močenie postihuje predovšetkým kastrované psy alebo staršie sučky. Je spôsobené nízkou hladinou estrogénu. Svalový zvierač medzi močovým mechúrom a močovou trubicou je zvyčajne uzatvorený a nedovoľuje, aby moč nedobrovoľne vytekal. Ak je hladina estrogénu príliš nízka, zvierač nie je pevne zovretý a psík sa začne pomočovať. Tým, že moč zostáva v močovej trubici sa zvyšuje aj možné riziko infekcie.
Ako teda rozpoznať príznaky pomočovania? Prvé prejavy pomočovania môžeme spozorovať ak je psík rozrušený, neskôr zostáva moč aj na mieste, kde psík ležal alebo moč neustále kvapká a to najmä v noci.
Fungovanie zvierača sa zvyčajne posilňuje podávaním estrogénových doplnkov. Pozor! Nikdy neznižujte množstvo vody, ktoré psíkovi podávate. Vášmu psíkovi však môžete znížiť množstvo potravy, pretože obezita iba zvyšuje pravdepodobnosť pomočovania.

Artróza je jednou z ďalších chorôb, ktoré majú vplyv na pohyblivosť psíka seniora. Toto ochorenie je neliečiteľné a môže napadnúť ktorýkoľvek kĺb. Ako vieme, aby nedochádzalo k odieraniu kosti o kosť, sú chránené chrupkou. Aby sa kosti mohli pohybovať, v okolí kĺbov sa nachádza mazivo, ktoré vyživuje chrupku. Pokiaľ dôjde k zníženiu vylučovania maziva alebo sa zmení jeho zloženie, zároveň sa zhorší aj stav pevnej chrupky. Ak sa kosti začnú lámať, chrupka sa znehodnotí ešte viac, následne sa vylučuje aj menej maziva. Chrupka sa týmto pádom opotrebuje ešte viac a jej stav sa zhoršuje. 
V ranom štádiu je artróza ľahko prehliadnuteľná a všimneme si ju až keď prídu prvé viditeľné príznaky. Tieto sa prejavujú zyvčajne v chladnoma daždivom počasí, ke´d sa psík ráno ťažšie hýbe. Psík sa bude vyhýbať niektorým pohybom a v pokročilejšom štádiu môže odmietať pohyb vôbec. 
Váš veterinár diagnostikuje toto degeneratívne ochorenie rontgenom a testom pružnosti kĺbov. Vhodnou liečbou sa zastaví degeneratívny proces alebo sa spomalí priebeh artrózy. Cieľom je samozrejme aj ochrana pred bolesťou a zachovanie pohyblivosti psíka aspoň do takej mieri, ako je to len možné. Každodennou súčasťou stravy sa stávajú výživové doplnky a nevyhnutné je aj cvičenie, ktorým psíkovi pomôžete posilniť kostrovú sústavu a udržíte ho v kondícií. Prejavy artrózy častokrát pomáha znížiť aj fyzioterapia.  

Artritída môže vznikať súčasne s artrózou, ktorá je degeneráciou chrupky okolo kĺbov. V porovnaní s artrózou je však artrítída zápalom kĺbov. Na rozdiel od artrózy, artritída môže postihnúť psíkov v každom veku a patrí medzi veľmi bolestivé ochorenia. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky