nedeľa 31. marca 2013

Kam až siahajú ich korene...

Pôvod bígla k neuvereniu siaha už do 2. storočia, kedy môžeme nájsť prvú písomnú zmienku o psoch, ktoré človek používal k lovu a to už 1300 rokov pred Kristom. Starovekí autori sa tu zmieňujú o loveckých psoch používaných pri love zajacov a hoci ani jeden z nich nepomenúva psov konkrétnym menom, pravdepodobne sa jedná o predchodcov bígla.



Neskôr boli títo psi dovezení Rimanmi do Anglicka, kde ich anglická aristokracia využívala počas mnohých storočí na poľovačkách, ktoré však boli skôr spoločenskou udalosťou než zaobstaraním si potravy. Bígli tak spolu s teriérmi sprevádzali jazdcov na koňoch pri love vysokej zveri, líšok i jazvecov. Anglická šlachta chovala psy vo veľkých svorkách a úlohou "Psiarov" bolo nielen postarať sa o svorku, ale aj šlachtenie nových jedincov za účelom zdokonaľovania požadovaných vlastností. Opakovaným výberom požadovaných  znakov zodpovedajúcich účelom, vznikal postupne ustálený typ psa, čím sa vyformovali poľovné psy vyššieho vzrastu - foxhaundi a psy menšieho vzrastu - hariéri a bígli.

No z akých plemien v skutočnosti bígl vznikol? Predpokladá sa, že jeho priamymi predkami boli hariéry a staré juhoanglické poľovné psy. Behom 17. storočia boli bígli označovaní rôznymi názvami, medziinými severní a južní bígli, hrubosrstí a hladkosrstí bígli. Po stovky rokov bol bígl favorizovaný britskou kráľovskou rodinou a bol veľmi obľúbený za vlády Henrym VIII. Dochoval sa tiež obraz Alžbety I. s bíglom po boku. No v tejto dobe boli bigli veľmi malí, dokonca označovaní ako trpasličí a na hon ich nosili v sedlových taškách. Postupne sa bígli rozšírili aj do Francúzska, kde boli tiež veľmi obľúbení na kráľovskom dvore. Emigranti priniesli bíglov až do Ameriky a prvá zmienka hovorí o bígloch, ktorí pomáhali miestnym lovcom chrániť mesto pred vlkmi.



Ku koncu 19. storočia sa začali ľudia chovajúci psov viac organizovať a vzniká "beagling" - lov na zajace so svorkou malých psov, ktorý sa spoliehajú iba na svoj čuch. Dokonca sa stal populárnym aj pre širšie vrstvy, pretože bígla sa dá sledovať aj peši.
Prvý bígl bol vystavený v r. 1860 a odvtedy sa usporadúvajú pravidelné výstavy. Anglický Beagle Club bol založený v r. 1890, ibaže dve svetové vojny mali veľmi negatívny vplyv na rozšírenie tohto plemena na kontinente.V ranných 50 rokoch záujem o bígla opäť vzrastá a k potešeniu trvá až dodnes ako v Európe, tak aj v Amerike. Dnes však poľovný charakter bígla vystriedali jeho kvality ako rodinného spoločníka a váženého výstavného psa.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky