nedeľa 31. marca 2013

Šteniatko s PP alebo bez?

Tu neexistuje jednoznačný návod, ale predovšetkým by ste sa mali riadiť tým, prečo si psíka kupujete.
Má to byť domáci maznáčik? V tom prípade nie je dôvod, prečo by ste si mali kupovať psíka s PP, ktorého ceny sa pohybujú od 300 eur vyššie. Rovnakú radosť vám bude robiť aj psík bez preukazu pôvodu a ušetrené peniažky radšej môžete investovať do kúpy kvalitnejšieho krmiva či na lekárske vyšetrenia, keď už bude psík starší a vyskytnú sa zdravotné problémy. Psík bez PP má rovnaké povahové vlastnosti ako jeho psí kamaráti s PP, nestráca ani na poľovnom charaktere ani na vzhľade. Že nepoznáte rodičov šteniatka? Neviete či to neboli kríženci bígla a z vášho šteniatka tiež nevyrastie jeden z nich? Osobne si myslím, že v 8 týždňoch sa už dá spoľahlivo vidieť či zo šteniatka bíglik vyrastie alebo nie. Áno, je to risk spoliehať sa na majiteľa a na svoje dobré pocity z neho, no treba veriť, že ešte stále existujú ľudia, ktorí nechcú zo šteniatok ryžovať a na rovinu vám povedia, ak by sa jednalo o orieška.

Ak si zvolíte druhú alternatívu a kúpite si psíka s PP, určite vás čaká skvelá či už poľovnícka alebo výstavná dráha. So psíkom sa môžete pravidelne zúčastňovať výstav, absolvovať poľovnícke skúšky, navyše si môžete byť istý, že takýto psík nebude trpieť dedičnými ochoreniami, pretože takýto jedinci sú z chovu vždy vyradení. V prípade, že sa chovu bíglov chcete venovať profesionálne, tiež sa oplatí investovať do kúpy šteniatka s PP. No iba v týchto troch prípadoch. A ešte vtedy, ak chcete, aby vám po dvore behalo 10 000 :D


Ja sama mám bígla bez PP a nemá nič, čo by nemali iní bíglovia s PP, iba sa nezúčastňujeme na poľovačkách ani nechodíme na výstavy. Je to strážca domu a náš rodinný maznáčik.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky