pondelok 1. apríla 2013

Ktorý je ten správny?

Pri výbere psíka si treba uvedomiť, že bíglici sa môžu dožiť v priemere až 14 rokov a preto je kúpa šteniatka alebo dospelého psíka záväzkom na dlhé roky. Psík sa nedá vrátiť a ak pomýšľate nad tým, že by ste ho predali či darovali, ak vám nebude vyhovovať, táto možnosť by mala byť tým posledným riešením, pretože každá zmena prostredia spôsobuje psíkovi iba zbytočný stres.
Je niekoľko vecí, ktoré by ste si mali premyslieť ešte pred tým, než si pre psíka pôjdete, aby ste napokon nepodľahli jeho milým očkám a nevybrali si úplne iného, ako ste chceli.
V prvom rade by ste sa mali už vopred rozhodnúť či máte záujem o psíka alebo fenku. Fenky sú vo všeobecnosti menej dominantné, a preto sa ľahšie cvičia, no ak nechcete mať šteniatka, treba si plot pred neželanými nápadníkmi dobre zabezpečiť. So psíkmi takéto starosti nie sú, no zvyknú si postaviť hlavu a je ťažšie dosiahnuť, aby vykonali, čo od nich žiadate, tým viac, že sa jedná o bíglov.
Okrem toho, že je dôležité vybrať si či chcete mať psíka s PP, alebo bez, treba prehodnotiť aj to či máte záujem o šteniatko, alebo o dospelého psíka. Výhodou pri kúpe šteniatka býva to, že akékoľvek nedostatky v správaní sa dajú odstrániť dôslednou výchovou, čo pri dospelom psíkovi ide iba veľmi ťažko. Keď už bol raz bíglik vedený nejakým spôsobom, je ťažké prevychovať ho. Ak už máte domácich miláčikov, šteniatko si na ne vždy lepšie privykne ako dospelý psík, ktorý by ich mohol považovať za votrelca, ak nevyrastal v spoločnosti iných zvierat. Na druhej strane, ak by bol bígl vaším jediným miláčikom a neprekážalo by vám musieť ho trochu prevychovať, kúpou dospelého psíka by ste si ušetrili mnoho starostí spojených so starostlivosťou o šteniatko.
V neposlednom rade sa je treba rozhodnúť či chcete kúpiť psíka od chovateľa, alebo chcete dať domov psíkovi z útulku. Tu treba zvážiť len množstvo času, ktorý môžete psíkovi venovať. Musíte rátať s tým, že psík z útulku si bude zo začiatku vyžadovať trochu viac času a bude mu trvať dlhšie, aby si u vás zvykol a začal vám dôverovať. Ako u všetkých bíglikov, aj tu hrá hlavnú rolu trpezlivosť.
Pri kúpe šteniatka pamätajte na to, že každé šteniatko už od mala prejavuje svoj temperament a preto nie je na škodu popýtať sa chovateľa na povahu šteniatka a vybrať si také, ktoré bude vyhovovať vášmu životnému štýlu. Sú šteniatka, ktoré sa ani na chvíľku nezastavia, všetko chcú preskúmať, zatiaľ čo na iných je už teraz vidno, že budú pokojnejšie.
Výber je len na vás, no moja rada znie, aby ste sa vždy riadili svojím srdcom a hľadali v psích očkách tú povestnú iskričku, ktorá vás spojí na celý život.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky