pondelok 1. apríla 2013

Pred príchodom šteniatka

Skôr než uvítate nového člena rodiny doma, mali by ste pripraviť niekoľko vecí, ktoré sú nevyhnutné pre jeho rýchlu adaptáciu v novom prostredí a zabezpečia, aby sa psík u vás cítil dobre :) Pri vytvorení vhodných podmienok psíkovi isto nebude trvať dlho, aby si u vás zvykol, ale náhly šok z presťahovania sa, je predsa len traumatizujúci a predovšetkým šteniatko potrebuje mať pocit, že je vítané na neznámom mieste. Hlavne, keď len pred pár hodinami stratilo bezpečie a teplo svojej matky a súrodencov.


Ešte pred jeho príchodom je potrebné mať pripravené dostatočné množstvo granúl na prvých pár dní (ak sa jedná o šteniatko, najvhodnejšie sú granule pre juniorov). Kedže sa jedná o tak dômyselné plemeno, je treba odstrániť ostatné, menej výživné typy potravy, hoci by ste možno ani nepovedali, že ich váš bíglik rád vymení za chutné granulky.

Veľmi dôležité je určiť, kde bude mať psík svoje miesto. Môže to byť útulná búda v záhrade alebo, ak je chovaný v byte, malý pelech či klietka. Áno, klietka už dávno nepredstavuje pre psíka formu trestu, ale vystlaná prikrývkou poslúži vášmu psíkovi ako skvelé miesto na spánok a zároveň miesto, kde sa môže schúliť, keď nechce byť rušený. Je len na vás, pre aký typ klietky sa rozhodnete. Najlepšia je však drôtená, ktorá je otvorenejšia a psík má voľný prehľad o tom, čo sa deje naokolo. To je pre takého zvedavého psíka ako je bígl samozrejmosťou. Tiež ju môžete použiť aj ako prepravnú klietku do auta, v ktorej sa bude psík cítiť maximálne bezpečne. Treba pamätať na to, že nekupujete klietku iba pre šteniatko, preto je lepšie kúpiť radšej väčšiu , ktorá mu poslúži aj v dospelom veku. Kedže dospelý bíglik je vysoký do 40 cm, postačí vo všeobecnosti stredne veľká klietka. Ak by bola klietka príliš veľká, mohlo by sa stať, že psík si tam nájde miesto, aby vykonal potrebu, hoci zvyčajne (okrem stresových situácií) šteniatko nikdy úmyselne svoje miestečko neznečistí.

Ďalšia potrebná vec, ktorú som už spomínala je prikrývka alebo akákoľvek deka, ktorá bude zospodu šteniatko hriať, ku ktorej sa bude môcť pritúliť a nahradí mu matkinu prítomnosť. Sú psíky, ktoré už odmala nemajú radi nič "cudzie" vo svojom brlôžku, no vzhľadom na to, že šteniatka nemajú vyvinutú takú termoreguláciu ako dospelé psíky, je lepšie obetovať pár diek a vnucovať mu ich, až pokiaľ nevyrastie a nebude ich už potrebovať. Vzhľadom na stres, ktorý je na šteniatko v prvých dňoch vyvíjaný, sa môže stať, že šteniatko si miesto nechcene znečistí, v tom prípade nie je dôvod šteniatko trestať a prikrývku jednoducho vymeniť.

Hračky sú účinným prostriedkom, ako sa vyvarovať tomu, aby vaše zvedavé šteniatko dohrýzlo prvé, čo mu príde pod labku. Šteniatko nevie rozlíšiť hodnotu vecí a zvážiť či mu nemôžu ublížiť, všetko od vášho drahého perského koberca po káble od televízora sú v jeho očiach vítanou hračkou. Kedže sú to veľmi odolní žvýkači hračiek, treba im ponúkať iba tie najodolnejšie hračky, žiadne látkové ani plyšové zábavky pre deti! Šteniatko môže v zápale hry kúsok zjesť a hneď je oheň na streche. Tiež  treba dať pozor, ak kúpite šteniatku pískaciu hračku, pretože ju ľahko môže prehrýzť a prehltnúť pískaciu časť. Obchody s potrebami pre zvieratá však ponúkajú širokú škálu sortimentu a tak isto vyberiete tú pravú pre vášho miláčika :)



Ďalšou dôležitou súčasťou vybavenia je aj obojok, ktorý je vhodné nasadiť šteniatku, už pri prvej ceste domov. Šteniatko sa tak bude dať spolu s vôdzkou lepšie ovládať a budete si istý, že vám neutečie a nezrazí ho auto. Ak si šteniatko už od prvej chvíle na nosenie obojku zvykne, nebude žiadny problém vziať ho kamkoľvek na vôdzke vždy, keď opustíte brány domova. Pre malé šteniatko je vhodný ľahký obojok malých rozmerov, ktorý mu pohodlne sadne, nebude mu príliš tesný, no ani sa z neho nebude môcť vyvliecť. Obojok je správne nasadený, iba ak sa medzi jeho krk a obojok zmestí váš palec. Šteniatku bude síce nejaký čas trvať, než si naň zvykne, no potom si ani nevšimne, že ho vôbec má. Pri raste šteniatka je treba kontrolovať, či mu obojok nie je malý a postupne ho, primerane jeho veľkosti, uvoľňovať. Veľmi dobrým pomocníkom je aj postroj, ktorý slúži ako obojok iba s tým rozdielom, že je upevnený okolo bruška a šteniatko sa tak nedusí, ak ho silnejšie potiahnete. Tiež je k dostupnosti aj sťahovací retiazkový obojok, no mal by sa používať výhradne počas výcviku. Jeho podstatou je, že psík sám prestane ťahať až pocíti, že ho obojok škrtí. Nikdy ho však psíkovi nenechávajte, ak ho necvičíte!!!

Pri výbere vôdzky je najlepšie kúpiť nylonovú, hravo ktorá odolá zubom malého bíglika, nereže ruku a je ľahká. V dospelosti a pri veeľmi poslušnom bíglikovi, ktorý sa neťahá je možné si zaobstarať aj samonavíjaciu vôdzku, na ktorej je možné regulovať dĺžku.

Nevyhnutnosťou je pripraviť aspoň dve misky, jednu na vodu a druhú na kŕmenie, ak je psík v byte, odporúča sa mať jednu misku s vodou vnútri a jednu vonku, čiže až tri. Väčšinou je lepšie použiť misky z nerezovej ocele, ktoré sa nedajú rozhrýzť ako napríklad plastové.



Pred príchodom šteniatka je potrebné z jeho dosahu odstrániť všetko, čo by ho mohlo ohroziť. V miestach, kde má prístup, nesmiete používať jed proti hmyzu ani hlodavcom či akékoľvek herbicídy a pesticídy. Rovnako je nebezpečné používať chemické prostriedky pre toaletné misy, pretože psík žijúci v byte sa môže z misy napiť a priotráviť sa. Zaistite, aby sa psík nedostal k odpadkovému košu a umiestnite ho najlepšie mimo jeho dosah. Dajte si pozor aj na akékoľvek jedovaté rastliny ako je napríklad brečtan. Preskúmajte svoj trávnik a záhradu, pretože mnoho druhov rastlín je pre psíka jedovatých a ak šteniatko ich bude chcieť ochutnať. Treba odstrániť všetky rozbitné predmety, elektrické šnúry a ak psíka zavriete do klietky, treba sa uistiť, že v jej dosahu sa nevyskytuje nič, na čo by mohol dosiahnuť labkou. A nakoniec plot. Ten by mal byť vysoký a dobre zabudovaný do zeme, nezabúdajte, že ho je treba pravidelne kontrolovať, aby v ňom nevznikli otvory, ktorými sa váš nezbedník dostane von ;)

Vašemu šteniatku potrvá aspoň dva týždne, kým si u vás zvykne, venujte mu preto maximum lásky, pozornosti a starostlivosti, pokúste sa krotiť svoje deti a dajte mu dostatok príležitostí na oddych, výživnú a chutnú stravu a neobmedzený prístup k jeho miestečku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky