utorok 2. apríla 2013

Prvá cesta autom, prvá návšteva veterinára, prvé...

Všetky šteniatka, bíglov nevynímajúc, sú ako deti. Napriek ich zvedavosti a neutíchajúcej potrebe skúmať všetko okolo seba, prvé zoznámenia bývajú väčšinou plaché, a preto je treba, aby sme chápavým prístupom pomohli šteniatku oboznámiť sa s novými vecami a aby tieto veci zanechali v šteniatku príjemné spomienky.

PRVÁ CESTA AUTOM
S tou sa šteniatko stretáva poväčšine už v prvý deň, keď si ho nesiete od chovateľa domov. Nepríjemný zvuk auta spojený s tým, že si ho odnášajú úplne cudzí ľudia z teplého, bezpečného a priateľského objatia jeho mamy, nie je preň zrovna príjemnou skúsenosťou a musíte byť pripravení aj na to, že šteniatko bude kňučať alebo urobí svoju potrebu. Najlepšie je šteniatku cestu (pokiaľ nie je príliš dlhá) spríjemniť tým, že ho budete hladkať a chlácholivo sa mu prihovárať. Ak je cesta dlhá, je lepšie si vziať prepravnú klietku, deku a malú hračku, ktorá mu nahradí vaše dotyky.




PRVÁ NÁVŠTEVA VETERINÁRA
Tú by ste mali absolvovať so šteniatkom hneď po príchode do nového domova a to hlavne z toho dôvodu, aby ste si boli istý, že šteniatko je zdravé, čo by samozrejme malo byť, ak sa jedná o zodpovedného chovateľa. Spolu so šteniatkom dostanete od majiteľa aj očkovací preukaz, kde sú uvedené vakcíny, ktoré vaše šteniatko už dostalo a na základe nich vám veterinár stanoví plán preočkovania. Kedže sa jedná o prvú návštevu a zdravotný stav vášho miláčika nie je vážny, radšej sa vyberte k veterinárovi vtedy, keď tam bude čo najmenej ľudí, aby sa psík zbytočne nezľakol. Pár zvieracích kamarátov vám však počas čakania môže slúžiť na to, aby sa vaše šteniatko oboznámilo aj s ostatnými zvieratami, samozrejme nenútenou formou. Ak vidíte, že psíky v čakárni sú nervózne, zoznámenia radšej nechajte na inokedy. Aj tu platí zlaté pravidlo: hladkať, hladkať, hladkať a prihovárať sa!

PRVÉ ZOZNÁMENIE S RODINOU
Možno všetci členovia vašej rodinky išli po šteniatko. A možno išla iba hlava rodiny, zatiaľ čo zvyšok netrpezlivo čaká na príchod nového maznáčika. Vaše deti nemôžu prestať rozprávať o tom, ako sa budú so šteniatkom hrať. STOP! Šteniatko prichádza k vám neisté a ostražité. Posledná vec, ktorú by ste chceli je, aby sa šteniatko naľakalo. Áno, prvotný kontakt je mimoriadne dôležitý, pretože je to okamih, kedy šteniatko nadväzuje správny vzťah so svojou ľudskou rodinou a vaše mierne, láskavé slová ho povzbudia, no netreba to preháňať. Ďalším krokom je položiť šteniatko na zem a nechať ho, aby si samo obhliadlo členov rodiny, či preskúmalo okolie no stále pod vaším dohľadom. Následne by mal každý člen vziať šteniatko, sadnúť si k nemu a nechať, nech vám oňuchá ruky, nežne ho hladiť. Ak všetko dobre prebehne, šteniatko je vaše :)




PRVÉ ZOZNÁMENIE S INÝMI ZVIERATAMI
Ak uvážite, že šteniatko nie je rozrušené, prvé zoznámenie  môžete uskutočniť po tom, čo šteniatku doprajete  trochu oddychu už v prvý deň, no takisto nič neskazíte ani keď počkáte do toho ďalšieho. Či už sa jedná o mačičku, iného psíka alebo hospodárske zviera, šteniatko k nemu priblížte a dovoľte, aby si ho obzrelo. Pri akomkoľvek pokuse druhé zvieratko napadnúť, dajte svoj nesúhlas jasne najavo (stačí hlasným Nesmieš!), inak si šteniatko pomyslí, že mu je to dovolené. Takto "trénujte" so šteniatkom pokiaľ si nebudete istí, že sa s inými zvieratkami dobre znáša a neublíži im.

PRVÁ NOC V NOVOM DOMOVE
Taaak, šteniatko sa už zoznámilo so svojou novou rodinou, má plné bruško a je unavené. Je čas ísť spinkať. Ibaže vždy, keď šteniatko necháte vo svojom pelechu/klietke samé, začne zavýjať alebo kňučať. Chyba nie je vo vás. Je to absolútne normálne, nesmiete však popustiť! Iba ak by ste chceli takto ku šteniatku chodiť každú noc. Som si však istá, že vaša rodina aj samotné šteniatko ocenia, ak takéto zvyky nebudete zavádzať. Šteniatko iba chce upútať vašu pozornosť, pretože sa cíti osamelé. Nemajte strach, naopak, buďte silní, zavrite na miestnosti dvere a uvidíte, že skôr či neskôr šteniatko zaspí. Nedovoľte svojmu srdcu, aby sa cítilo previnilo a nechoďte ho utešovať. Veľa chovateľov tiež odporúča dať šteniatku termofor (iba ak z neho nesaje), aby ho hrial, vypchatú ponožku, ktorá mu bude pripomínať telo jeho súrodenca alebo dečku od chovateľa s vôňou jeho súrodencov a mamy. Pamätajte, že vy určujete pravidlá!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky