sobota 13. apríla 2013

Kedy očkovať?



v
Vek v týždňoch
2
4
6
8
10
12
14
16
20
24
54
80
Odčervenie

Parvoviróza









Psinka









Hepatitída









Prehliadka chrupu










Celková prehliadka










Besnota











Vlasovci











Leptospiróza









Parainfluenza









Koronaviróza










Psincový (kotercový) kašel











Dysplázia












Odčervenie - jeho cieľom je odstránenie vnútorných parazitov v tele jedinca ako napríklad škrkaviek a pásomníc. Táto nákaza sa môže preniesť aj na človeka, preto je nevyhnutné zvieratá pravidelne odčervovať. Odčervovanie prebieha vo forme tabletiek, ktoré sa podávajú zväčša rozdrvené v krmive či zabalené do kúska potravy podľa hmotnosti zvieraťa.

Parvoviróza - vysoko nákazlivý vírus, ktorý môže spôsobiť až smrť. Do tela sa dostáva prostredníctvom potravy a šíri sa výkalmi nakazených zvierat. Prejavuje sa únavou, stratou chuti do jedla, zvracaním, hnačkou.


Psinka - ochorenie napádajúce dýchací a nervový systém. Medzi najčastejšie príznaky patrí strata chuti do jedla, teplota, produkcia hlienu, ktoré spolu svedčia o poškodení mozgu.

Hepatitída - infekčné ochorenie, ktoré sa šíri priamym kontaktom s chorými zvieratami. Postihuje najmä pečeň, no môže dôjsť aj k prenosu infekcie na dýchací trakt a môže dôjsť až k uhynutiu. Psy, ktorí toto ochorenie prekonajú, sa môžu stať nosičmi, hoci nebudú vykazovať príznaky. Očkovaním sa tak predíde nielen samotnej infekcii, ale aj ďalšiemu rozšíreniu. 


Besnota - smrteľný vírus, ktorý sa na počudovanie vo Veľkej Británii takmer vôbec nevyskytuje. Prenáša sa pohryzením od nakazeného zvieraťa alebo slinami. Rozlišujeme 3 štádiá: v prvom pes dáva najavo strach, v druhom už aj agresivitu, v treťom stráca koordináciu a jeho telesné funkcie zlyhávajú.

Vlasovci - u postihnutých jedincov parazitujú v cievach pľúc, dokonca sa môžu dostať až do srdca. Prenášačom býva hmyz, najmä komáre. Príznakmi sú slabosť, únava, kašeľ, sťažené dýchanie, pri námahe sprevádzané stratou vedomia, môže dôjsť k zlyhaniu srdca. Pri inom type vlasovca aj opuchy kože a vypadávanie srsti, svrbenie. Ochorenie sa môže preniesť aj na človeka. 

Leptospiróza - ochorenie, ktoré nielenže napáda vnútorné orgány, ale je aj prenosné na ľudí. Toto ochorenie často prenášajú hlodavci a veľmi rýchlo sa šíri po tele. Príznakmi sú strata chuti do jedla, zvracanie, horúčka. Vážne poškodenia obličiek často končí až smrťou jedinca. 

Parainfluenza - je psia chrípka, vírus sa nachádza aj v moči a exkrementoch. Zviera sa nakazí kvapôčkovou infekciou. Postihuje najmä dýchací trakt a prejavuje sa kašlom, výtokom z nosa a očí, stratou hmotnosti, zvracaním,  teplotou, ospalosťou, nechutenstvom a môže prerásť až do zápalu pľúc.

Koronaviróza - spôsobuje tráviace ťažkosti. Šíri sa prostredníctvom výkalov nakazených zvierat. Je sprevádzaná stratou chuti do jedla, zvracaním a hnačkou. 

Psincový (kotercový) kašeľ - nákazlivá infekcia dýchacieho traktu, ktorá sa zvykne prejavovať až chronickým kašľom, no aj zvýšenou produkciou hlienu, výtokom z nosa a očí a teplotou. Postihuje predovšetkým mladých psov, chovaných vo veľkom počte. Prenos nastáva vdýchnutím. 

Dysplázia - ochorenie vyskytujúce sa najmä u stredných až väčších plemien. Prejavuje sa v 4-6 mesiacoch. Môže sa jednať o dyspláziu bedrového alebo lakťového kĺbu a je to degeneratívny proces, ktorý sa prejavuje najmä krívaním, únavou po dlhom behu, problémami pri vstávaní. Dôležitú úlohu zohráva najmä genetická predispozícia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky