sobota 6. apríla 2013

Problémom treba predchádzať

Prečo ste si vybrali šteniatko? Pre jeho neodolateľnosť, no určite aj preto, aby ste si ho vychovali vy sami. Preto netreba otáľať a nebáť sa začať už v prvých dňoch strávených v novom domove. Vždy majte na zreteli, že chcete, aby z vášho šteniatka vyrástol vyrovnaný a poslušný psík, na ktorého budete hrdí a ktorého sa nebudete báť ukázať priateľom. A najlepšou cestou, ako zastaviť nežiaduce problémy je predísť im už na začiatku. Je oveľa ľahšie opraviť nesprávne návyky malého psíka ako zlozvyky dospelého.



Prvým krokom je SOCIALIZÁCIA. Hoci toto slovo znie možno až príliš zložito, nie je to nič ťažké. Jedná sa iba o ďalšie zoznamovanie: s rádiom, televíziou, novými ľuďmi ako sú susedia, známi, priatelia, česaním, so všetkým s čím sa váš psík v budúcnosti môže stretnúť. Tento proces oboznamovania sa začal už u chovateľa a pokračovať v ňom je teraz vašou úlohou. Tieto nové skúsenosti mu v dospelosti pomôžu prispôsobiť sa nečakaným situáciám a predídu prípadnému strachu a nervozite. Najmä obdobie prvých 12 týždňov zohráva v psychickom vývine šteniatka dôležitú rolu. V tomto období si šteniatko vytvára prvé dojmy zo sveta a nedostatok  podnetov sa môže neskôr prejaviť napr. útočnosťou. Preto je veľmi vhodné do zoznamovania zaradiť čo najväčšie spektrum aktivít, návštev sprevádzaných mazlením a prechádzok. Mali by byť upokojujúce a príjemné, aby v šteniatku zanechali čo najlepšie dojmy. Pokojne dovoľte okoloidúcim deťom, aby sa chvíľku pohrali s vaším šteniatkom a pritom sa snažte, aby získavalo iba kladné skúsenosti. Pes, ktorý nemá rád deti prežil pravdepodobne veľmi nepríjemnú skúsenosť práve v tomto období a vy predsa chcete, aby váš psík so všetkými dobre vychádzal.

Druhým krokom je samotná VÝCHOVA. Vzhľadom na to, že bíglovia po stáročia žili vo svorke, potrebujú prechovávať rešpekt k ich vodcovi a ak takého vodcu nenájdu, stanú sa vodcom oni. Pripravte sa na to, že šteniatko bude vytrvalo skúšať, čo smie a čo už nie. Riešenie jeho pokusov o záhradkárčenie, rezbárstvo a upratovanie bude na dennom poriadku. No musíte si uvedomiť, že vy ste vodca a nepodľahnúť jeho trpiteľskému  výrazu typu "Odpusť mi, je mi to veľmi ľúto. Tá kvetinka mi sama vliezla do papulky." Stojte si za tým, čo poviete a rovnako núťte aj ostatných členov rodiny, aby dodržiavali toto krédo. Môžete byť aj ôsmi, čo mu to zakážete, no ak čo len jeden povolí, vaša výchova tým padla a ste opäť na začiatku.


Veľmi nepríjemným problémom býva aj HRYZENIE. Je spôsobené tým, že ako šteniatkam rastú zúbky majú potrebu všetko hrýzť, aby si uľavili od bolesti ďasien. Roztomilé šteniatkovské hryzenie však môže prerásť do toho, že váš bíglik bude považovať za úplne normálne hrýzť vám prsty, obľúbené topánky atď.  a tak si cvičiť svoj nový chrup. Takéto chovanie treba zaraziť čo najskôr a ponúknuť šteniatku vhodnú žuvaciu hračku. Je to chovanie, od ktorého vaše šteniatko nemáte odradzovať, iba ho správne usmerniť. Karhať, ak hryzie niečo, čo nemá a chváliť ak žuje to, čo má, teda hračku. Dospelé psíky zvyknú v tejto činnosti pokračovať aj v neskoršom veku či už z nudy alebo kvôli uvoľneniu napätia.

Bígli sú veľmi spoločenské psíky, ktoré potrebujú cítiť neustálu fyzickú prítomnosť svojich majiteľov. Preto sa môže stať, že vaše šteniatko bude často KŇUČAŤ a ZAVÝJAŤ alebo vydávať iné zvuky práve z dôvodu, že je samo. Je preň veľmi dôležité vedieť, že ste tam a že ste naň nezabudli. Aj tu sa nejedná o odstránenie kňučania, ale skôr o výchovu k tomu, aby sa psík aj bez vás cítil pokojný. Ak máte psíka v byte, trénujte s ním tak, že ho každý deň necháte na malú chvíľu v byte samého a pôjdete preč napr. vyhodiť smeti, potom však tieto intervaly predlžujte. Ak psík býva v záhrade, platí to isté, ibaže vášho psíka necháte na dvore a pôjdete napríklad k susedovi, prejdete sa po ulici a vrátite sa. Veľmi nápomocné sú v tomto ohľade opäť obľúbené hračky, psie maškrty a pokrývky, z ktorých psík cíti vašu vôňu a nahradia mu vašu prítomnosť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky