piatok 1. novembra 2013

Ako cvičiť slepé alebo hluché psíky?

Mnohí majitelia psov, ktorých domáci miláčikovia majú problémy so zrakom alebo so sluchom si nevedia dať rady s ich výcvikom. Je to zapríčinené najmä neznalosťou, ako s takýmito psíkmi zaobchádzať, no často aj rozmaznávaním zo strany majiteľov. Veď prečo by sme takéhoto psíka nepoľutovali a nedovolili mu robiť si čo chce. Veď má tak málo možností, ako sa radovať. A toto všetko aj napriek tomu, že psíkovi bez hendikepu by sme takéto správanie rozhodne netolerovali.
Mali by ste si však uvedomiť, že tieto obmedzenia pre psíka zvyčajne nepredstavujú žiaden problém a psík sa sa s nimi veľmi ľahko vyrovná. Dokonca poväčšine oveľa rýchlejšie ako jeho majitelia.
Ako teda postupovať?

Hluchý psík
Takýto psík síce nepočuje, no o to sú jeho vizuálne schopnosti lepšie. Preto je veľmi vítané psíka odmeňovať pamlskami a výcvik založiť na signáloch. Povely však vždy nielen ukazujte, ale aj hovorte naraz. Dôležité je tiež dbať na vašu reč tela, napr. sa tváriť štastne, keď vás psík poslúchne a naopak, nahnevane, ak urobil niečo zle. Uistite sa, že signály, ktoré používate sú jednoznačné a psík im rozumie. Pri výbere signálov pre jednotlivé cviky, myslite na to, že tieto signály by mali byť nielen jednoduché a ľahko použiteľné, ale aj používané iba pri výcviku a nikdy nie v iných životných situáciách, inak psíka iba zbytočne popletiete.

Slepý psík
Hoci psík nemôže vidieť, to neznamená, že lákavú pochúťku nezacíti aj na sto míľ, preto je odmeňovanie veľmi dôležitou súčasťou výcviku. Odporúča sa tiež využívať píšťaľku pre psíky či klapku, ktoré výcvik nielen uľahčia, ale aj urýchlia. Zároveň by ste mali pri cvičení takéhoto psíka používať zrozumiteľné hlasové povely sprevádzané príslušným tónom (veselým pri pochvale a nahnevaným pri karhaní), vzhľadom na to, že psík nemôže vidieť váš výraz tváre. Takisto sa uistite, že tieto povely nepoužívate aj v bežných situáciách, a to sa týka aj obyčajných zákazov a pochváľ. Radšej si vyberte na karhanie psíka slovo "Nesmieš" ako "Nie" a "Výborne" namiesto "Dobre", ktoré používate v každodennej reči. Na upútanie psíka si môžete zvoliť špeciálne zvuky ako je potlesk, lúskanie prstami či zapískanie. Rovnako však tieto zvuky môžu slúžiť aj ako povel. To už záleží na vás :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky