nedeľa 16. februára 2014

Čo je to BARF?


Tento nový trend v kŕmení si získal v posledných rokoch mnoho priaznivcov, no zároveň aj mnoho odporcov. Čo teda BARF v skutočnosti je? V tom spočíva jeho úspech?

Slovo BARF je v skratka a dá sa preložiť rôznymi spôsobmi, najčastejšie ako: Born Again Raw Feeders, Born And Raw Food alebo Biologically Appropiate Raw Food.
Ide v podstate o návrat k prirodzenej strave - kŕmenie surovou stravou. Priaznivci prirodzenej stravy sa domnievajú, že surové mäso, kosti a orgány sú podstatne vhodnejšie pre kŕmenie psíka ako komerčné krmivá.
Voči tomuto novému spôsobu kŕmenia sa stavia mnoho odporcov, no naopak mnoho majiteľov psíkov ho obhajuje a vyzdvihuje jeho pozitívny vplyv na zdravie. 
Existuje mnoho dôvodov, prečo kŕmiť psíka surovou stravou. Najčastejším argumentom je práve jeho pôvod. Pes patrí k mäsožravcom a k tomu je prispôsobená celá tráviaca sústava. Žalúdočné šťavy psa obsahujú desaťkrát viac kyseliny soľnej ako má človek. Črevo psa je v porovnaní s bylinožravcami podstatne kratšie a tak úplné strávenie mäsa a kostí spravidla nepresiahne 24 hodín.
Kŕmenie surovým mäsom a kosťami je podstatne bližšie k potrave, ktorou sa dodnes živí jeho predok – vlk. Pes sa vyvíjal po mnoho miliónov rokov na prírodnej surovej strave, a tak logicky, je to pre neho ideálny zdroj živín.
Vysoké teploty, ktoré sa využívajú pri výrobe komerčných krmív, znižujú množstvo živín, vitamínov, minerálov a enzýmov obsiahnutých v pôvodných potravinách. Mnohé štúdie preukázali, že stráviteľnosť aminokyselín sa mení v závislosti od tepelného spracovania.
Tráviaca sústava psa je podstatne kratšia ako bylinožravcov a žalúdočné šťavy majú pH menej ako 1. Tieto vlastnosti umožňujú psovi stráviť prirodzenú potravu do 24 hodín, na rozdiel od komerčných granúl, ktoré pes trávi nezriedka niekoľko dní.
Komerčné krmivá často využívajú na získanie bielkovinovej zložky predovšetkým rastliny (sóju, obilie), ktoré však nikdy neboli zastúpené v potrave psa v takom množstve. Nedostatok mäsa spôsobuje nedostatočnú stimuláciu pre vytváranie žalúdočných štiav a tak dochádza k nafukovaniu, premnožujú sa parazity a hrozí torzia žalúdka. Pre trávenie obilia sú potrebné enzýmy, ktoré vďaka tepelnému spracovaniu v tejto potrave chýbajú. Proces trávenia je preto náročný na slinné žľazy, ktoré sú tak preťažované.
V granuliach často bývajú obsiahnuté zdraviu potenciálne škodlivé látky ako rôzne farbivá a konzervanty. V závislosti na intenzite kŕmenia takýmto druhom potravy vznikajú rôzne alergie a zdravotné komplikácie. Často sú tieto látky na etikete označované ako: „Doplnkové látky povolené v EÚ“
BHA alebo butylhydroxyanisol (E 320) je konzervačná látka proti niektorým plesniam a baktériám. Môže spôsobovať alergie a podľa niektorých štúdií môže byť príčinou rakovinového bujnenia v tráviacom trakte.
BHT alebo butylhydroxytoluen (E 321) je jedným z najpoužívanejších emulgátorov v potravinárstve. Zabraňuje oxidácii tukov a olejov. Môže mať toxické účinky na niektoré orgány ako pečeň, obličky, pľúca. Pokusmi bolo preukázané, že dlhodobé podávanie tejto látky vedie k vzniku rôznych abnormalít na psychickej úrovni a zvýšenie rizika nádorov.
Propylgallát (E 310) je antioxidant, ktorý môže vyvolávať žalúdočné problémy a alergie.
Sorban draselný spomaľuje rast plesní a je používaný ako konzervant.
Obsah čistého mäsa obsiahnutého v komerčných krmivách je často veľmi nízky (4-8%) a dopĺňa sa tzv. vedľajšími živočíšnymi produktami. Môžu to byť uhynuté zvieratá, kosti, kože, odrezky mäsa pri výrobe potravín, zobáky a pod. Obdobne môžeme nájsť aj vedľajšie produkty rastlinného pôvodu.
Obsah takto pripraveného krmiva je len veľmi ťažké určiť. Čo však úplne zrejmé je, že má veľmi ďaleko od prirodzenej potravy, ktorou sa psy a ich predkovia v prírode živili.
Čo sa týka rizík takéhoto spôsobu kŕmenia, najväčším rizikom pri kŕmení BARF sú možné parazity na ktoré upriamujú pozornosť najmä nepriaznivci kŕmenia BARF. Nie je totižto celkom pravda, že kyselina v žalúdku psov úplne všetko „zlé“ zničí – ako napríklad salmonelózu či toxoplazmózu. Je úplne logické, že dosť kyslá kyselina v žalúdku nezničí všetky parazity.
Salmonelóza, ktorá sa môže nachádzať v hydinovom (najmä v kuracom) mäse a vo vajíčkach (bielok) sa zničí len varom – ináč by na ňu mohli mačky či psy ochorieť, takže hydinové mäso stratí varom mnohé živiny, no na bielkoviny bude bohaté, alebo toxoplazmóza ( vôbec to nie je iba ochorenie mačiek) ktorá sa nachádza v hovädzom mäse zničíme pri 2 dňovom premrazení aspoň pri –20°C, takže hovädzie mäso netreba variť a tým pádom si zachová všetky živiny.
Lenže problém je v tom,že naše obyčajné mrazničky takú nízku teplotu nedosahujú a kvalitný mrazák stojí bežne cez 400 Eur.
Taktiež pri BARF-ke si musíte dať veľký pozor na to, aby ste dali svojmu psovi všetko čo ku zdravému rastu, vývoju a k zdraviu potrebuje, aby mu niektoré živiny nechýbali. 

Táto metóda však má aj veľa viditeľne pozitívnych výsledkov ako je

• žiadny zubný kameň 
• žiadny nepríjemný psí zápach
• menej parazitov
• silný imunitný systém
• podstatne menšie množstvo trusu
• silné šľachy a väzivá
• lepšia muskulatúra
• uľahčenie pri artritíde
• menej rastových problémov
• výrazne znížené riziko torzie žalúdka
• pekná, zdravá, lesklá srsť



Kateřina Novosádová vo svojej knihe "BARF - krmení psa přirozenou stravou" uvádza ďalšie výhody kŕmenia surovou stravou:

1. Vždy vieme, čo dávame do misky. Mäso, zelenina, ovocie, prílohy, všetko je "čisté" a bez "tajných" prísad. Čerstvé mäso neobsahuje žiadne konzervanty, farbivá a pod.
2. Potrava je vždy čerstvá. Kvalita záleží vždy iba na nás.
3. Zdravotné výhody - menej problémov s rastom v šteňacom veku, pevné svaly a šľachy, silný imunitný systém, zdravá a lesklá srsť.
4. Fungujúce trávenie. Žalúdok psa kŕmeného čerstvou potravou nie je "lenivý" a dokáže tráviť rôzne druhy potravy. Trénovaný žalúdok strávi prakticky čokoľvek, a tak sa minimalizujú tráviace problémy v podobe vracania a hnačiek.
5. Obmedzená tvorba zubného kameňa. Tým, že je pes nútený žuť veľké kusy mäsa, požiera šľachy, chrupavky a kosti, prirodzeným spôsobom tak čistí svoje zuby.
6. Menej parazitov. Pretože žalúdok a celá tráviaca sústava pracuje tak, ako má, poradí si omnoho lepšie s prípadnými parazitmi. Okrem toho, čerstvá potrava zostáva v tráviacom trakte maximálne 24 hodín, a tak sa parazity nemajú čas zabývať. Granule sa však trávia až 3 dni.
7. Využitie potravy. O tom, ako pes predloženú potravu využíva, sa najlepšie presvedčíme na odpade, ktorý potom vyprodukuje. Pri kŕmení čerstvou potravou je odpad minimálny.
8. Možnosť okamžitej zmeny. Pretože pri kŕmení čerstvou potravou máme k dispozícií mnoho druhov potravín, môžeme denne reagovať na rozdielne potreby psa. Jeho potreby predsa nie sú stále rovnaké.
9. Chutnosť. Veľká väčšina psov prijíma čerstvú potravu s nadšením a na jedlo sa vždy veľmi teší.

 Nevýhody:

1. Časová náročnosť. Príprava surovej stravy je oveľa zložitejšia a časovo náročnejšia než nasypanie granulí do misky. Naporciovanie zmrazeného mäsa vyžaduje dosť času (a aj sily), príprava zeleniny a ostatných príloh taktiež. Preto je dobré pripraviť si balíčky na niekoľko dní (alebo týždňov, ak máte dosť veľký mraziak. 
2. Nákup mäsa. Zo začiatku  s tým mnéhí majitelia mali problémy, avšak v SR a ČR existujú firmy, ktoré sa špecializujú na predaj kŕmneho mäsa. Je lacnejšie ako mäso v mäsiarni, ale je kvalitné. Mäso vám privezú až domov. V niektorých mäsiarňach sa dajú objednať napríklad hovädzie odrezky, ktoré sú často veľmi kvalitné.
3. Skladovanie mäsa. Pre človeka, ktorý má veľkého psa a nedisponuje dostatočne priestranným mraziakom, môže byť skladovanie surového mäsa veľký problém. 
4. Kŕmenie na cestách. Existuje niekoľko možností, ako toto vyriešiť. Ak nemáme tú možnosť, aby sme so sebou brali mrazené surové mäso, môžeme si pomôcť granulami, konzervami alebo sušeným mäsom. Je však dôležité dbať na to, aby sme nový druh potravy začali podávať aspoň 3 dni pred odchodom. Ak by psovi kŕmenie nesadlo, máme čas, aby sme si zvolili inú alternatívu.

Každý majiteľ sa musí rozhodnúť, akým spôsobom bude svojho psíka kŕmiť. Tí, čo začali kŕmiť svoje psíky stravou založenou na BARF zbadali zlepšenie ich zdravotného stavu. Zmizli problémy s kožou, psy mali viac energie a fenky oveľa menej problémov s graviditou a starostlivosťou o potomstvo.
Dnes existuje na internete mnoho stránok a fór, kde sa dajú získať informácie a rady ohľadom prirodzenej stravy. Nikdy však nemiešajte BARF s granulami v jednej kŕmnej dávke!

zdroj: http://www.barf.sk/
         http://www.baff.sk/barf
         http://baxterbc.blog.cz/1203/barf-krmenie-surovou-stravou


1 komentár:

  1. Dobrý den, kolik tuku má maso obsahovat? Dočetla jsem se, že cca 15%, ale to mi přijde málo. A jak řešíte vitamíny, dodáváte je bokem, nebo jen čistě BARF? Díky za odpověď.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky