utorok 25. februára 2014

Podávanie liekov

Veľa psíkov nemá rado, keď sa im pokúšate dať do očí alebo do uší kvapky či masť a snažia sa vám vytrhnúť. Ak aj vám už dochádza fantázia a neviete si dať so svojím štvornohým miláčikom rady, tu je niekoľko bodov, ktoré vám možno pomôžu túto situáciu zvldádnuť s prehľadom :)



Ako podať psíkovi tabletku?
  • Ak je váš psík pažravý (tak ako väčšina bíglov), môžete mu lieky vmiešať do jedla a on ich zvyčajne prehltne spolu s ním. V tomto prípade je najlepšie vybrať si jeho obľúbené jedlo, ktoré s istotou zje a podať mu ho v čase, kedy je hladný a vašej lákavej ponuke neodolá.
  • V súčasnosti sa už dajú kúpiť aj tabletky, ktoré naozaj psíkovi dobre chutia a väčšina psíkov vám ich zje bez problémov aj z ruky ako keby to bol jeden z pamlskov. Preto neváhajte a spýtajte sa svojho veterinára, či liek, ktorý váš psík potrebuje by bol dostupný aj v tejto forme.
  • Ak ani jeden z týchto spôsobov nefunguje, môžete skúsiť psíkovi otvoriť papuľku a vložiť mu tabletku cez ohyb jazyka čo najďalej do krku. Papuľku po potom zavrite a pohladkajte ho po brade a krku, čím sa prirodzene aktivuje reflex prehĺtania. Pre niektoré psíky však tento spôsob podávania môže byť veľmi stresujúci, a preto nie je naškodu si v lekárni zakúpiť pomôcku na podávanie tabliet. 
  • Ďalším pomerne efektívnym spôsobom je aj ukrytie tabletky do malého kúska jedla - salámu či šunky. Skutočného psieho Sherlocka Holmesa potom môžete prekabátiť tak, že mu najskôr dáte prvý kúsok bez tabletky a až ten druhý bude obsahovať aj tabletku. Respektíve mu môžete pre nosom týmto kúskom zamávať, aby ho náhlivo a bez rozmýšľania prehltol. 
  • Tabletku však taktiež môžete rozpustiť vo vode, potom ju nabrať do striekačky a vstreknúť ju psíkovi priamo do papuľky. Striekačku vždy vkladajte psíkovi do papuľky bočnou stranou medzi zuby a tekutinu sa snažte vstreknúť čo najďalej.
Mnohým starším psíkom treba podávať tabletky každý deň. Niektoré treba podať pred jedlom, iné po jedle a to presne v určených časových intervaloch. Ani keby sa stav vášho psíka akokoľvek zlepšil, nikdy neprestaňte psíkovi podávať lieky bez predošlej konzultácie s veterinárom, pretože by to mohlo viesť k opätovnému navráteniu choroby či zhoršeniu zdravotného stavu psíka.
Ak máte strach, že by ste mohli na podanie tabletky zabudnúť, v lekárni sú k dostaniu škatuľky s oddeleným priestorom pre každý deň v týždni. Túto škatuľku si môžete vopred na celý týždeň naplniť tabletkami a tak si byť istý, že ste na nijakú nezabudli. 
Ak ste našli na zemi ležaťjednu z tabletiek, ktoré svojmu psíkovi dávate, môže to byť spôsobené tým, že niektorí psíci sú skutočne veľmi šikovní a tabletku neskôr vypľujú. Ak ste tabletku našli do dvoch hodín od podania poslednej dávky a ste si absolútne istý, že je to tabletka určená vášmu psíkovi, môžete mu podať túto tabletku znovu. Ak si však nie ste istí, je lepšie nerobiáť nič. Radšej počkajte, kým má váš psík dostať ďalšiu tabletku a podajte mu bežnú dávku. Pamätajte, že predávkovkovanie je v každom prípade horšie ako jedna nepodaná dávka.


Ako podať psíkovi kvapky?
  • Rovnako ako pri tabletkách, aj tento úkon môžete psíkovi spríjemniť tým, že mu kvapky nakvapkáte do jedla.
  • Ak tento postup nemôžete aplikovať alebo na vášho psíka nezaberá, použite plastovú striekačku a vstreknite kvapky psíkovi bokom do papuľky
  • Niekedy, ak psík potrebuje iba jednu alebo dve kvapky, stačí, ak mu ich nakvapkáte na ňufák a on si ich potom oblíže. Teno spôsob však nie je zaručený.
  • Poslednou možnosťou môže byť zriedenie kvapiek s vodou či hovädzím bujónom, aby psíkovi lepšie chutili.


Ako podávať očné kvapky a očnú masť?
  • Ak chcete psíkovi podať očné kvapky, odporúča sa palcom a ukazovákom jemne roztiahnúť vrchné a spodné očné viečko. Potom kvapky môžete aplikovať do oka a uvoľniť viečko. Je dôležité, aby ste sa aplikátorom nikdy nedotkli žiadnej časti oka, inak sa baktérie môžu preniesť z oka na aplikátor. Následne by sa očné kvapky mohli celé infikovať a spôsobiťpsíkovi očnú infekciu. Možno by bolo preto lepšie kúpiť dávky na jedno použitie namiesto fšaštiiček. 
  • Pri podávaní mastičky môžete začať rovnako. Ak sa chcete vyhnúť zašpineniu aplikátora, môžete si naniesť masť na prst a jemne ju aplikovať na spodné očné viečko. Buďte však veľmi opatrní, aby ste sa nedotkli povrchu oka. 

Ako podávať ušné kvapky a mastičku?
  • Vždy pred podávaním mastičky psíkovi do ucha, zohrejte fľaštičku s ušnými kvapkami v rukách, aby pri podávaní nebola príliš chladná. Podržte psíkovi ucho a potom nadvihnite ušnicu hore a dozadu, aby ste mohli vidieť do vnútra ucha. Vsuňte konček aplikátora resp. tuby do ušného kanálika, no iba toľko, ako sa odporúča v príbalovom letáku lieku. Väčšina ušných kvapiek a mastičiek sa predáva s návodom na podávanie. Následne nakloňte fľaštičku, kým nepodáte potrebnú dávku, potom ju odložte tak, aby sa k nej psík už nedostal, ušnicu uvoľnite a psíka samozrejme odmeňte.

Ako podávať mastičku na telo?
  • Podľa typu predpísanej mastičky možno budete musieť pri podávaní mať na rukách jednorázové rukavice. Ak psík nemá žiadnu ranu či ekzém, môžete mu natrieť mastičku priamo na kožu, aby sa s istotou dostala na správne miesto a nezostala len na srsti. Najťažšia časť aplikácie spočíva v zabránení psíkovi, aby si masť zlízal. Možno mu budete musieť nasadiť na nejaký čas ochranný golier. Pokiaľ nechcete, aby si psík postihnutú oblasť škrabal, natiahnite mu na zadné labkydetské ponožky alebo špeciálnu psiu obuv. Ďalšou možnosťou môže byť aj prikrytie potrebnej oblasti kúskom oblečenia či špeciálnou látkou od veterinára či z obchodu pre zvieratá. Odvrátenie pozornosti tiež dosiahnete tým, že pokiaľ sa mastička vstrebe, psíka vezmete na prechádzku. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky