sobota 1. februára 2014

Vystavovanie psíka

PRED VÝSTAVOU
- zistíme si termín a miesto konania výstavy
- pri každej pozvánke je napísaný kontakt na osobu, ktorá nám poskytne bližšie informácie. Vyžiadame si prihlášku
- na prihláške sú vyznačené uzávierky (väčšinou sú dve, kde na druhej býva vyšší poplatok) - spravidla býva druhá uzávierka cca 6 - 4týždne pred samotnou výstavou
- pozorne vyplníme prihlášku a správne zaradíme psíka do triedy
- NIKDY nezabudnime ku prihláške priložiť fotokópiu preukazu pôvodu a doklad o zaplatení výstavného poplatku; pokiaľ hlásime psíka do triedy pracovnej, je potrebný pripojiť pracovný certifikát
- následne na poslanú prihlášku nám organizátor výstavy zašle potvrdenie o prijatí psa na výstavu (cca 10 dní pred výstavou)
- pri zápise na výstavu prihliadajme aj na to, či je pes vo výstavnej kondícii, či sa fenka nebude v období výstavy hárať a či nie je kotná (takéto fenky na výstavu nesmú!)
AKO NA VÝSTAVU?
A teraz niečo o tom, čo by mal váš psík pri predvedení v kruhu ovládať, čo bude rozhodca požadovať a čomu väčšina vystavovateľov venuje len veľmi málo pozornosti. Je to kontrola chrupu a pohlavných orgánov psa, meranie palicovou mierou, výstavný postoj, disciplinovaná chôdza a klus vo výstavnom kruhu. Prečo by mal psík toto všetko vedieť? Psík, ktorý nevie splniť tieto požiadavky a bráni sa im totižto veľmi zdržuje priebeh posudzovania. Rozhodca môže takéhoto psíka z posudzovania vylúčiť. 



AKO SA NAUČIŤ VYSTAVOVAŤ PSÍKA?


1. Tréning
S prípravou na súťaž vo výstavnom kruhu je potrebné začať už v ranom veku psíka. Už odmalička so psíkom manipulujeme- dvíhajme mu labky, češeme ho, čistíme mu uši, oči, pozeráme zuby. Má to význam na výstavách, kedy má psík zostať pokojný aj vtedy, ak sa mu na zuby pozerá neznámy človek. 
NIKDY sa však neponáhľame a nezačíname cvičiť psíka pár dní pred výstavou - síce niektorý psíkovia rýchlo pochopia, čo od neho očakávame, iní však na to potrebujú dlhší čas. Základom výborného predvedenia psíka je vždy ho chváliť, aj keď bol výborný iba pár sekúnd. 
Trénovať by sme spočiatku mali pravidelne- približne 1-2 krát za deň ale iba pár minút, pretože ak „prešvihneme“ časový interval a to hlavne u šteniatok, môžme ľahko docieliť namiesto výborného predvedenia nechuť a nezáujem. Každý tréning by mal byť zaujímavý a ukončený napr. hrou. Ak už na psíkovi vidíme nejaké pokroky, môžeme cvičiť 2-3 krát do týždňa. 
Spočiatku môže celý tréning prebiehať na nerušenom mieste, ale nezabúdajme na to, že výstava je miesto, kde je mnoho psov, ľudí a s tým spojený ruch a hluk. Preto neskôr začíname psíka trénovať taktiež na miestach s ľuďmi, s inými psíkmi. 
Vzhľadom na to, že váš psík sa má neskôr v kruhu predvádzať s radosťou, musíte dbať na to, aby ho bavil aj predchádzajúci tréning. To dosiahnete veľkou trpezlivosťou a pokojnou dôslednosťou bez preháňania. Tréning by sa mal podobať skôr na hru a v žiadnom prípade psíka nesmie neúmerne zaťažovať. Trénujte len tak dlho, pokým psík javí o tréning záujem a uvedomte si, že tento čas môže byť v jednotlivých dňoch rôzny. Berte do úvahy aj rôzne vývojové fázy mladého psíka. Je celkom možné, že sa napríklad v čase, keď mení zuby, necíti celkom dobre. Problematickým obdobím je aj prvé háranie feniek a často pozorovaný posun vo vývoji osobnosti v čase od 10 do 14 mesiacov. Takisto ako ľudia, aj psíky si musia v tomto období nájsť cestu k sebe samým. Ak sa vám vidí tréning v týchto obdobiach beznádejný, nevzdávajte sa a buďte trpezliví. Ak už psík svoju úlohu zvláda bez problémov, nemá zmysel trénovať ho ďalej. Takmer určite by ho to skôr či neskôr prestalo baviť, a to by bolo v budúcnosti vo výstavnom kruhu jasne vidieť. Úplne postačia príležitostné cvičenia na osvieženie pamäti.

2. Zaobchádzanie so psíkom
Ani pri bežnom zaobchádzaní s vaším štvornohým priateľom a pri jeho výchove nikdy nesmiete strácať zo zreteľa svoj cieľ. Uvediem jednoduchý príklad: 
Rodinného psa, ktorý sa bude bežne pohybovať v pouličnej premávke je nevyhnutné naučiť základné povely, napr. „sadni", keď zastavíte na rušnej ulici. V kruhu by s tým však nepochybne vznikli problémy. Veď  tam sa má psík správať práve naopak: má zostať stáť, a to dokonca dlhší čas, než je preňho prirodzené. Nie je neobvyklé pozorovať vystavovateľov, ktorí sa pasujú práve s týmto problémom. Preto myslite v predstihu a nikdy nedovoľte, aby sa situácia vyhrotila do tejto podoby.
Nezabúdajte, že zo psíka vo výstavnom kruhu by malo vyžarovať sebavedomie, prevaha a sila osobnosti. Podporujte to od začiatku tým, že budete pri každej príležitosti posilňovať tieto vlastnosti. Stále mu dávajte najavo dôveru v jeho schopnosti a nikdy nešetrite povzbudzovaním pochvalou a odmenou. Neverili by ste, ako veľmi možno psíka týmto spôsobom ovplyvniť. To všetko, samozrejme, neznamená, že svojmu psíkovi odpustíte každú neplechu. Láskavo, pokojne, ale dôsledne mu neustále dávajte najavo, čo smie a čo nesmie. Pokúste sa ho chrániť pred zlými skúsenosťami s ľuďmi a inými psíkmi, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť jeho nazeranie na ľudí.


3. Praktické cvičenia
Z požiadaviek, ktoré sú na psíka kladené v kruhu, možno odvodiť niekoľko praktických cvičení, ktoré patria k príprave na výstavu.
•  Váš psík musí dlhší čas zostať pozorne a pokojne stáť v správnom postoji, do akého ste ho uviedli.
•  Psík musí vedľa vás v kruhu veselo bežať bez toho, aby ťahal alebo zaostával, na čo najviac povolenej šnúre a v takej rýchlosti a smere, aké si sami určíte.
•  Psík si musí bez odporu nechať prehmatať celé telo aj od cudzieho človeka bez toho, aby zmenil polohu.
•  K ostatným psíkom v kruhu sa musí správať priateľsky, nesmie byť nedisciplinovaný, ani agresívny.


KONTROLA CHRUPU
Pri kontrole chrupu vystavovateľ chytí psíka ľavou rukou za hornú a pravou za dolnú čeľusť tak, aby čeľuste zostali tesne zovreté. Ľavým palcom pritom nadvihne horný pysk a pravým odtisne dolný, aby posudzovateľ mohol skontrolovať záhryz. Na jeho pokyn podobným spôsobom odhrnie pysky na ľavej i pravej strane papule. Pri kontrole chrupu sa psík musí správať pokojne, nesmie sa brániť alebo napádať posudzovateľa. Kontrolu chrupu treba nacvičovať s pomocníkom, ktorý vystupuje v úlohe posudzovateľa pokiaľ psík neukáže zuby bez akéhokoľvek kladenia odporu.



MERANIE PSíkA
Meranie psíka nacvičujeme najprv sami. Ak nemáme k dispozícii posuvnú palicovú mieru, pomôžeme si latkou, ktorú prikladáme psíkovi k úrovni pleca; druhou latkou pritláčame zhora tesne na kohútik. Podobne nacvičujeme aj meranie dĺžky psíka od pleca po sedací hrboľ. Ak už psík pri meraní neuhýba, skúšame merať s pomocníkom. Do výstavného postoja sa psík musí postaviť vždy, keď o to posudzovateľ požiada. Časť posudku totiž posudzovateľ vykonáva, keď psík stojí vo výstavnom postoji. Hrudníkové končatiny musia smerovať kolmo a rovnobežne k zemi. Panvové končatiny musia byť postavené tak, aby vnútorná končatina (smerom k posudzovateľovi) bola posunutá o tri až päť psích stôp dozadu do vonkajšej končatiny a aby podpätie smerovalo kolmo k zemi. Pri správnom korektnom postoji sú všetky štyri končatiny na dvoch líniách rovnobežných s osou tela.
POHYB VO VÝSTAVNOM KRUHU
Pohyb vo výstavnom kruhu nacvičujeme na voľnom, najlepšie trávnatom priestranstve. Ak je to možné, vytýčime aj kruh. Psíka vodíme v kruhu na ľavú ruku, t.j. proti smeru hodinových ručičiek. Psík nemá na výstave chodiť pri psovodovej nohe ako na cvičisku pri výcviku, ale pred psovodom; nesmie ho však ťahať. Vodidlo smie byť len mierne napnuté. Striedavo precvičujeme chôdzu v kroku a v kluse. Cval sa pri posudzovaní na výstave nepožaduje.  
                                                                               
Psík by si mal od začiatku zvykať na tzv. predvádzaciu šnúru, ktorá je výrazne užšia než bežné vodítka a pes má pri jej použití trochu iný pocit. Predvádzacie šnúry majú oproti bežným vodítkam tú výhodu, že menej odierajú krk a srsť okolo nich neodstáva. S tréningom behu začnite veľmi opatrne a spočiatku sa šteňaťu pokojne podvoľte, ak si vyberie iný smer než vy. Hrajte sa s ním a nešetrite povzbudzovaním a uznaním. Stále znova a znova ho hravou formou a len za jemného použitia šnúry učte, ako má vedľa vás bežať so zdvihnutou hlavou bez ťahania. V zásade by sa šnúra pri tomto cvičení mala nachádzať priamo za ušami psíka, na krku, aby ste mohli kedykoľvek okamžite reagovať, ak by váš pes dospel k názoru, že očuchávanie je predsa len zaujímavejšie. Nie náhodou tu kladiem dôraz na slovko „jemne". Aj v kruhu sme niekedy svedkami niečoho, čo hraničí s hrdúsením. Nehovoriac o tom, že psík v tomto prípade nemôže predviesť požadovaný voľný pohyb - ak vôbec má šancu dotknúť sa zeme všetkými štyrmi labami. Také zviera samozrejme stratí akúkoľvek radosť z pohybu v kruhu. Pri behu je preto žiadúca častá zmena „figúry" aj smeru. Psík sa bude pravdepodobne trocha čudovať, ale ak bude nasledovať pochvala, ochotne bude akceptovať vaše vrtochy.


Keď už ste vy i váš psík túto časť prípravy zvládli, mali by ste začať kombinovať postoj a pohyb - podobne, ako sa to neskôr bude vyžadovať v kruhu. Začnite s tým však naozaj až vtedy, keď budete mať pocit, že váš psík ovláda jednotlivo obidve cvičenia, inak by ste ho mohli pomýliť. Všetky prvky treba pred výstavou cvičiť denne niekoľko týždňov aj mesiacov, dokiaľ ich psík bezpečne neovláda. Tri až päť dní pred výstavou  musí psíka prehliadnuť veterinárny lekár a na základe vyšetrenia vydá súhlas na prevoz. V deň podujatia psíka ráno nekŕmime. Nenakŕmený psík ľahšie znáša ruch a nervozitu na výstavisku. Vezmeme so sebou však fľašu s vodou a misku, aby sme ich mohli podľa potreby použiť. Okrem obojka, náhubku a vodidla treba vziať tenké nenápadné vodidlo na predvádzanie v kruhu, čistiace potreby na srsť, vlhkú handru na utieranie tlamy a očí. Nesmieme zabudnúť na preukaz o pôvode psa, vstupný list na výstavu a veterinárny atest.



NÁCVIK VÝSTAVNÉHO POSTOJA:
Častokrát vidíme na výstavách psíky, ktoré sa na predvádzacej vôdzke dusia, škrtia, hlavu majú sklonenú k zemi. Dosť známe sú aj zápasy medzi vystavovateľom a psom, ktorý nechce ísť, ťahá sa do všetkých strán alebo sa jednoducho nevie predviesť. So psíkom nestačí prísť na výstavu s domnienkou, že sa to nejako zvládne. Musíme si uvedomiť jednu základnú vec- psík sa nerodí vychovaný ani vycvičený. Tak ako ho musíme krok za krokom učiť ako si má sadnúť, ľahnúť, tak ho musíme pripraviť aj na výstavu - predvedenie v postoji a v pohybe. Áno, sú psíky, ktorým stačí ukázať ľudí, ktorí sa na neho pozerajú, tlieskajú mu a psík je rodený fotomodel, lenže aj taký fotomodel sa musí pripraviť. 
Aj mladé šteniatko učíme stáť vo výstavnom postoji (pre každé plemeno je iný, aby najlepšie vynikli vlastnosti plemena). Nezabúdame upraviť jeho postoj na správny. Na začiatku ho pochválime aj za pár sekúnd, kedy zostane pokojný, neskôr čas predlžujeme. V ideálnom prípade môže chovateľ začať dokonca s nácvikom výstavného postoja, to značí s uvádzaním do pozície, ktorá sa od daného plemena požaduje v kruhu, ešte pred odovzdaním šteniatok novým majiteľom. Psík si zvykne na procedúru „státia" a nie je mu cudzí ani stôl, na ktorom sa majiteľ oňho stará a kde mu neskôr - ak je to potrebné - upravuje srsť.
Postavte svoje šteniatko tak, že ho jednou rukou chytíte pri krku pod hlavou a najprv jeho hrudné končatiny upravíte predpísaným spôsobom. Potom dajte do správneho postoja aj panvové končatiny, a to najlepšie tak, že zadok psíka podopriete druhou rukou medzi zadnými nohami. Nakoniec upravte postoj každej jednotlivej končatiny, až kým nie je správny, a podoprite hlavu a chvost do polohy požadovanej štandardom. Podľa možnosti by ste si pritom mali vziať odborníka, ktorý vás v prípade potreby opraví. Dobrú službu vám poskytne aj veľké zrkadlo, ktoré vám umožní kontrolovať svoje vlastné počínanie zo všetkých strán s určitým odstupom.
Keď sa váš psík naučí spoľahlivo stáť na stole, začnite s nácvikom toho istého na zemi. Nepredstavujte si však, že to bude jednoduché. Pre vášho malého priateľa je totiž veľký rozdiel v tom, či sa nachádza na stole, ktorého plocha je zreteľne ohraničená, alebo na zemi, ktorá poskytuje neobmedzené možnosti úniku. Aj tu vás k úspechu privedie iba trpezlivosť a dôslednosť.
Ak chcete psíka primäť k tomu, aby voľne stál v naučenej pozícii, musíte najprv niečím upútať jeho pozornosť. To „niečo" preň musí byť mimoriadne lákavé - inak psík to, čo si želáte, neurobí.
Pousilujte sa zistiť, na aký podnet je psík ochotný „stáť". Vo väčšine prípadov je to chutná maškrta, ktorú však pes môže prirodzene dostávať iba pri tréningu a potom v kruhu. Môže to však byť aj malá hračka, ktorú obzvlášť obľubuje. Pochopiteľne, aj túto vec mu môžete dať až vtedy, keď zostane dostatočne dlho v správnom postoji. Noste drobné maškrty počas tréningu vždy v tom istom vrecku. Váš psík veľmi rýchlo pochopí, že len čo sa vaša ruka bude približovať k danému vrecku, začne to preňho byť zaujímavé. Bude vás napäto sledovať - a presne tak sa má neskôr predviesť aj rozhodcovi v kruhu.

Posledná rada - ohodnotenie posudzovateľa, aj keby bolo veľmi nepriaznivé, vypočujte a prijmite pokojne a športovo. Posudok predsa nič na vašom vzťahu k psíkovi nemení.


Viac informácií o psích výstavách a oceňovaní psíkov nájdete TU

Zdroj: http://afgan.sweb.cz/clanky_ako_vystavovat_psa.html
         http://www.sosvetnr.sk/beagle/sk/36_vystava.htm
         http://www.springer.netkosice.sk/vyst.htm
         http://pes.eu.sk/priprava-na-vystavu/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky