streda 4. februára 2015

Psík v posteli - áno alebo nie?

Mnohým psičkárom sa zdá  krásne, keď sa ich verný psí kamarát s nimi nielen zabáva, prechádza, večeria, pozerá TV, ale aj spí a odpočíva, a keď sa zobudia, môžu spolu veselo vykročiť do nového dňa.
Je to však naozaj správne? Na otázku či psík do postele patrí alebo nie však neexistuje jednoznačná  odpoveď. Je len na nás, ako sa rozhodneme a hlavne, akú povahu má váš psík.

  
K rozhodovaniu si musíme položiť tieto otázky:
  • Je v posteli ešte niekto? 
Je v mojej posteli okrem mňa ešte niekto ďalší, komu by psia prítomnosť vadila?
Ak je odpoveď kladná, treba hľadať riešenie vhodné pre oboch partnerov. Buď psíkovi položiť jeho pelech alebo vankúš na dlážku v spálni, alebo ak je to potrebné, dať ho spať do predsiene či inde v byte.
Ak tento postup dodržiavate všetci v domácnosti dôsledne a od začiatku príchodu psíka domov, tak je celkom jednoduché, aby si psík zvykol.
  • Otázka zvyku
Ťažšia je situácia, keď bol psík v minulosti zvyknutý na (vašu) posteľ (či predchádzajúcich majiteľov), ale v novej situácii to treba zmeniť.
Samozrejme, je to možné, avšak tam už je proces odvykania psíka dlhší a postupuje sa individuálnym tréningom vezmúc do úvahy mnoho faktorov.
  • Je môj psík socializovaný?
Najmä ak ide o šteniatko - skôr než ho pustíme k nám do postele, bude potrebné ho naučiť, kde sa môže venčiť a kde to nie je dovolené!
Vyspíme sa všetci doružova? Ja a aj môj pes? Nebude jeden z nás trošku utláčaný? Takže pokiaľ máme plemeno veľkého psíka, treba zvážiť náš životný priestor.
  • Má pes povahový problém?
Je môj pes dominantný? Je agresívny? Alebo trpí nejakou úzkosťou?
Kým je to tak, psík rozhodne nepatrí do postele majiteľa. Dominanciu, agresivitu, úzkosť zvieraťa je potrebné najprv úplne zlikvidovať. Treba sa poradiť so skúseným kynológom, so svojím trénerom alebo s veterinárom a dobre popísať špecifiká správania svojho psíka.
  • Je môj psík zdravý?
Do postele môžeme pustiť len zdravého a čistého psíka, ktorého pravidelne odčervujeme, češeme, staráme sa o to aby nemal žiadne parazity a aby jeho pazúriky boli zastrihnuté.
Nikdy ale nepúšťajte psíka do vašej postele hneď v prvú noc po jeho príchode k vám domov. Nechajte ho, aby najprv porozumel vašim domácim zvykom a mohol sa im aj on prispôsobiť. Zároveň vy budete najprv skúmať jeho povahu a správanie.

Na záver ešte pár slov. Ak aj má psík dovolené spať v našej posteli, mnohokrát sa stane, že si sám vyberie radšej spánok na zemi. Pre nás, ktorí sme mu kúpili ten najlepší pelech a mäkučký vankúš a pustili ho do postele je to síce nepochopiteľné, ale on sa niekedy radšej vystrie na tvrdej drevenej podlahe. Spí pokojne, lebo vie, že je oňho dobre a s láskou postarané.
Nech sa rozhodnete akokoľvek, vedzte však, že váš psík bude spokojný a šťastný vtedy, ak budete spokojný a šťastný vy.

zdroj: http://zvery.rodinka.sk/zvierata-a-dieta/pes/so-psikom-v-posteli/

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky