streda 21. januára 2015

Ako bojovať proti blchám a kliešťom?

Napriek tomu, že Charlie nosí antiparazitný obojok, niekedy mám pocit, že proti klieštom hádam ani nefunguje a blchy sa držia vo väčšej vzdialenosti iba zo zdvorilosti a aj to len niekoľko mesiacov.
Ako vlastne môžeme účinne bojovať proti tejto hávedi a neprísť na mizinu?
Predstavím vám niekoľko užitočných tipov:
  1. Pipetky
  2. Obojky
  3. Spreje
  4. Šampóny
  5. Tablety
  6. Iné

  • Spot-on - pipetky
Pipetky sú v poslednej dobe v našom okolí mimoriadne obľúbenou novinkou jednak pre svoju aplikáciu, ale najmä veľkú účinnosť. 
Účinnou látkou je fipronil (Frontline, Controline, Frontline Combo, Certifect), permetrín (Advantix, Activyl Tick Plus) a dinotefuran (Vectra3D).  Niektoré pipetky obsahujú navyše látky, ktoré majú aj repelentný účinok, odpudzujú aj lietajúci hmyz (Advantix, Vectra 3D). 
Dôležitý je fakt, že parazit je usmrcovaný už pri kontakte s kožou, ešte pred prisatím a uchytením. Tým sa zabráni prenosu chorôb a infekcií. Existujú dokonca aj prípravky, ktoré účinkujú aj na vývojové štádiá parazitov.
Aplikujú sa zvyčajne priamo na kožu za krk alebo medzi lopatky a to tak, aby si psík miesto v žiadnom prípade nemohol olízať.
Účinok trvá približne mesiac proti kliešťom (čo je však dosť málo) a 1-3 mesiace proti blchám. Pri použití prípravku by sa psík nemal kúpať dva až tri dni pred a dva dni po aplikácii.
Nevýhoda: zníženie účinku častým kúpaním so šampónom, nutnosť aplikácie každý mesiac a s tým súvisiace vyššie náklady
Cena: pre psíka 20kg až 40 kg – od 8 eur (Frontline Combo), s repelentným účinkom 10,80 eur pre takú istú váhu psíka

  • Obojky proti kliešťom a blchám

Protiparazitárne obojky pre psov môžu mať rôznu účinnú látku a teda i dobu pôsobenia. Chránia proti kliešťom i blchám od 4 do 8 mesiacov (zvyčajne výrobcovia vravia o 5 mesiacoch). Účinná látka sa uvoľňuje postupne a zabezpečuje tým dlhodobý účinok. 
Aby obojok fungoval, musí byť v kontakte s kožou (utiahnutý má byť tak, aby sa pod neho zmestili dva prsty). Pri skladaní sa jeho účinnosť znižuje. Obojky sú tiež odolné voči vode (vraj). Na zachovanie dlhodobého účinku je dôležitá údržba, raz mesačne je vhodné obojok odmastiť mydlovou vodou.
Výhoda: jednorazová aplikácia a dlhodobá účinnosť
Nevýhoda:
  • zápach niektorých obojkov
  • nie je vhodné pre psov v rodinách s malými deťmi kvôli postupnému uvoľňovaniu sa účinnej látky - deti by mohli obojok chytiť, vložiť si prsty do úst a látka by sa tak mohla dostať do organizmu dieťaťa
  • psíky zvyknú obojky strácať (výnimkou je obojok Foresto, ktorý má dvojstupňový bezpečnostný systém)
  • psíky s kožnými léziami nemôžu obojok používať
Cena: od 5 eur podľa značky a doby účinnosti môže byť aj 17 eur pre stredného psíka

  • Spreje

Spreje proti kliešťom a blchám majú účinnosť v niektorých prípadoch až 60 dní, avšak ich aplikácia je pre zviera veľmi náročná. Psík musí byť v kľude, nesmiete mu zasiahnuť oči a pri dlhosrstých plemenách srsť musí byť riadne navlhčená.
Sprej treba rozptýliť po celom tele psíka. Väčšina sprejov však usmrtí len parazity prítomné na tele zvieraťa. Teda najlepšie je tieto spreje aplikovať po prechádzke v lese a tak sa zbaviť neželaných návštevníkov po prechádzke. Do ďalšieho dňa však jeho účinnosť pominie.
Cena: cca 12 eur


  • Šampóny proti blchám
Podobne ako spreje majú krátkodobý účinok a ničia len parazity prítomné na tele zvieraťa. Repelentný účinok strácajú po pár dňoch. V podstate dobré iba na vykúpanie, peknú vôňu a lesk srsti.
Cena: od 6 eur

  • Tablety

Medzi najnovšie spôsoby boja proti blchám a kliešťom patrí antiparazitikum vo forme tabliet s novou účinnou látkou fluralaner (Bravecto). Účinok tablety pretrváva 3 mesiace. 
Výhoda:
  • jednorazová aplikácia, 
  • vhodná voľba  pre rodiny s malými deťmi
Nevýhoda: Mechanizmus účinku prípravku – účinkuje až po kontakte parazita s krvou psíka a tak je stále riziko, že sa psík predsa len môže nakaziť.
Cena: pre stredného psíka okolo 40 eur

  • Iné prípravky:

Ak sa z finančných alebo zdravotných dovodov rozhodnete pre bio verziu prevencie proti kliešťom a blchám máte taktiež niekoľko možností:
 - existujú rôzne odpudzovače kliešťov na báze levandule alebo čajovníka (cdVet, Bio Band), spot on verzie (Anicosa) alebo aj na báze ultrazvuku (Tick Less) či bioenergie (Tick Clip, Bio Pend) a odpudzovače ako prívesky aplikovateľné i pre ľudí.
Výhoda:
  • úplná bezpečnosť pre psov v rodinách s deťmi 
  • pre všetky vekové a hmotnostné kategórie,  gravidné a laktujúce fenky 
Nevýhoda: Účinnosť týchto prípravkov je individuálna.
Cena: 
  • obojky Bioband od 4 eur
  • spot on Anicosa okolo 22 eur pre stredného psa
  • prívesok na báze ultrazvuku – Tick Less na cca 9 mesiacov za 22 eur
  • prívesok na báze bioenergie Anicosa Bio Pand účinnosť 3 roky cca 30 eur

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Moje obľúbené stránky