utorok 20. januára 2015

Bígl do bytu či do domu?

V súčasnosti sa vedú siahodlhé polemiky o tom, či sú naši bíglí kamaráti vhodní skôr do domu s veľkou záhradou alebo naopak do bytu.
Je možné vychovať bígla natoľko, aby bol schopný zvládať dlhodobý pobyt v byte tak, aby to váš byt aj prežil alebo je nutnosťou vlastniť aspoň malú záhradku, kde by si váš malý poľovník mohol vybiť svoju nahromadenú energiu?
 
 
Názory na túto tému sa rôznia a v podstate neexistuje úplne správna odpoveď :)
Všetko totižto záleží nielen od povahy, ale aj od veku psíka.
Tak ako aj my ľudia sme každý iný, tak neexistuje úplne platná všeobecná poučka, ktorá by vystihovala každého bíglika. Áno, môžeme sa niečo dozvedieť o tomto plemene z atlasov, ale tie nám nenapovedia, či bude náš psí kamarát skôr flegmatický, pokojný, tzv. spací typ bígla alebo večné ubehané hyperaktívne šťeňa. Ono sa to ukáže v podstate až časom. Určite si nemyslite, že mu to v 8. týždňoch budete vedieť vyčítať z packy, keď si ho budete brať od maminky.
 
Musíte sa zmieriť s tým, že ak váš bíglik bude akčný športový typ a vy budete silou mocou trvať na tom, že ho preonačíte na život v byte, sú iba dve možnosti: buď sa aj vy zmeníte na športovca a najmenej 4 krát denne budete ochotne chodiť s vaším rošťákom na prechádzky hoc by aj tekvice z neba padali, alebo na to škaredo doplatíte v podobe, povedzme, prestavaného interiéru. Samozrejme, budete sa musieť zmieriť s tým, že niektoré pekné kúsky vášho nábytku či dvere naberú oveľa dekoratívnejší tvar tak či tak a jedlo budete musieť klásť minimálne 2m. od podlahy. A netreba zabúdať ani na to, že čo je na zemi, je vždy jeho. Skrátka - bíglik v byte vás rozhodne naučí väčšej poriadkumilovnosti.
Prvé dva roky vás okrem zábavy určite budú stáť pár šedivých vlasov, iba ak by ste natrafili na mimoriadne pokojného jedinca, ktorý je skrátka taký pohoďák, že naozaj bude preferovať časté vylihovanie. Tiež starší bíglik môže mať väčší sklon ku gaučovaniu a najmä pokiaľ už v byte predtým býval.
Byt je v mnohých ohľadoch pre bíglika ako uliaty, hlavne vzhľadom na jeho spoločenskosť a mojkavú povahu. Bude vám tým najlepším psím spolubývajúcim, ktorý s vami presedí celý večer na pohovke pozeraním romantických filmov a ani nebude frflať. Bíglik skrátka potrebuje byť v kontakte s človekom a byť prítomný pri všetkých činnostiach, čomu táto predstava iba nahráva. A s jeho veľkosťou to tiež nie je najhoršie ;) Hoci... sú bíglici, ktorý napriek tomu dokážu zaplniť naozaj celý byt, to by ste ani neverili ako.
 
 
Každý bíglik je však dušou rodený lovec, obdivovateľ prírody a čerstvého vzduchu a povedzme si narovinu: zavrieť ho medzi štyri steny pravdepodobne nebude to pravé orechové. Už len tá radosť v jeho očiach, keď sa môže navoľno prebehnúť po celej šírej záhrade. Vedeli by ste mu ju odoprieť? A hoci je pravdou, že pravdepodobne nebude môcť tráviť večery s vami na kresle, rozhodne to však neznamená, že by prišiel o kontakt s vami. Pokiaľ len nebudete po celý deň zavretí vo vnútri. Navyše, pri pobyte vonku je menšia pravdepodobnosť, že sa bíglik bude nudiť a začne vám ničiť zariadenie. Keď k tomu predsa len príde, myslím, že každý radšej obetuje nejakú tú záhradnú sedačku či rastlinku ako LCD televízor. Pre každého energického bíglika (ktorých je asi 90%) je v podstate veľký dvor jeho splneným snom o bývaní. A veľkou záhradkou vyhoviete rovnako i pokojnejšiemu či staršiemu psíkovi, ktorý si isto bude užívať vylihovanie na slniečku. Záhradkou u bíglika jednoducho nemôžete nič skaziť.
POZOR! Mať bíglika vonku však rozhodne neznamená, že ho nebudete i tak musieť brávať minimálne raz do týždňa na prechádzku do blízkeho lesíka či na pole a venovať sa mu rovnako, ako by ste sa venovali psíkovi v byte. Odpadnú vám však starosti s pravidelným venčením, prípadným zavýjaním a rozhryzeným oblečením, kozmetikou (tá je nanajvýš chutná) a zo začiatku aspoň dvojitou spotrebou potravín. Tiež veľmi častou mylnou predstavou býva, že psíkovi bude v zime chladno - a aj tento problém sa dá veľmi ľahko vyriešiť tak, že psíka môžete na noc púšťať do nevyužívanej miestnosti v dome, do garáže či skomfortniť mu búdočku trochou hrejivého sena. Treba si uvedomiť, že bíglik nie je žiaden precitlivený bytový psík, ale v minulosti sa bežne preháňal v zime v lesoch na poľovačkách, a tak mu určite trocha zimy neublíži.

Príklad z praxe:
Nás Macko bol úplný pohoďák, ktorý bol schopný pospinkať si aj 6 hodín, v sychravom počasí v podstate odmietal vyjsť ďalej ako za dvere. Teoreticky by sa teda do bytu hodil, avšak akosi odmietal akékoľvek pokusy o cvičenie (sadnúť si bol ochotní iba u veterinára a zostal iba v prípade, že sa parkovalo auto). A keďže trval na tom, že chce byť nadpriemerne dobre živený, jedlo by ste pred ním asi museli zamykať :D
Charlie je naopak odmala veľmi čistotný a učenlivý, takže by si v byte teoreticky určite zvykol. Prví majitelia sa o to snažili. Takisto aj tí druhí, no púšťali ho aj na dvor, aby sa vybehal. Bohužiaľ, náš malý Superman si skrátka v byte nevedel zvyknúť a napriek tomu, že sa o to všetci snažili a nejaké danosti tam boli, on si potreboval pobehať po veľkej záhrade a behať si tak celý deň, nie iba niekedy. Medzi štyrmi stenami sa jeho nahromadená energia prejavovala veľmi devastačne, no na dvore sa tento jav postupne zminimalizoval.

Každý bíglik je osobnosť, ako môžete vidieť :) a preto treba psíkove danosti rešpektovať a nesnažiť sa ho nútene pretvárať - to však neznamená, že ho nemáte vychovávať. Vychovávať psíka musíte, avšak pokiaľ vidíte, že si v byte ani po 3 mesiacoch nezvykne, netrápte ho a pokúste sa mu nájsť ten správny domov.

Pevne verím, že pre akúkoľvek možnosť sa rozhodnete, vytvoríte svojmu bíglikovi krásny domov a spoločným snažením prídete k vášmu ideálnemu riešeniu :)
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky