piatok 23. januára 2015

Aký typ búdy pre psíka?

Každý majiteľ chce pre svojho psíka iba to najlepšie, a preto sa chce na jeho príchod do nového domova starostlivo pripraviť. Zväčša vždy najskôr premýšľa nad výberom vhodného ubytovania a vzhľadom na fakt, že dnes nám už trh ponúka také veľké množstvo možností, voľba toho správneho nie je vôbec ľahká.
Najskôr samozrejme vychádzame z toho, či psík bude spať dnu alebo vonku.
Podľa toho rozdeľujeme psie príbytky nasledovne:
Outdoor – pre vonkajšie použitie  - búdy, koterce 
Indoor - pre vnútorné použitie - klietky, pelechy, vankúše, deky, kukane, iglu
 
 
A keďže táto téma je naozaj rozsiahla, dnes sa budeme venovať iba outdoorovým možnostiam ubytovania psíka:
  • Búda
  • Búda pre psíka je využívaná v lete i v zime, preto by mala byť prispôsobená tak, aby si v nej psík udržal vhodnú teplotu za každého počasia. Čiže je potrebné jej zateplenie a umiestnenie aspoň 5cm - 10cm nad zemou kvôli vlhkosti. Do búdy sa môžu dať vonkajšie matrace alebo stačia i deky, starý koberec (treba ich však častejšie čistiť). Zateplenie búdy by malo byť z každej strany a to by malo byť prekryté ďalšou vrstvou povrchového materiálu aby si ho psík v čase „oddychu“ nezničil. Otvárateľná strecha je veľkou pomocou pri čistení ako aj pri prúdení vzduchu v lete. Ak sa rozhodnete práve pre ňu, určite neoľutujete!
 
AKÁ VEĽKÁ BY MALA BYŤ?
 
Veľmi dôležité pri výbere búdy je jej veľkosť. Mala by byť taká veľká, aby sa tam váš psík (veľkosť v dospelosti) mohol bez obmedzenia postaviť, otočiť, ľahnúť a sadnúť si tam. V podstate keď vychádzame z rozdelenia psov na malé stredné a veľké, tak rozmery búdy by mali byť nasledovné:
 
Plemená
Dĺžka spálne
Dĺžka predsiene
Šírka
Výška
Šírka vchodu
Malé - do 35 cm
65 cm
40 cm
55 cm
70 cm
30 cm
Stredné - do 60 cm
95 cm
55 cm
80 cm
100 cm
55 cm
Veľké - nad 60 cm
115 cm
70 cm
110 cm
120 cm
60 cm
 
 
Pri zisťovaní správnej veľkosti psej búdy som narazila na odporúčanie, ktoré optimalizuje veľkosť búdy podľa konkrétneho psíka nasledovne:
Dĺžka búdy by mala byť taká, ako je dlhý psík, poprípade 150% dĺžky vášho miláčika. Šírka by mala zodpovedať od 75% do 125% dĺžky psíka, výška od 125% do 150% výšky psíka a vchod by mal byť okolo 3/4  jeho kohútikovej výšky. 
Inými slovami, vchod musí byť zhruba vo výške o niečo menší ako má psík kohútik a šírke, ktorá ho pri vstupe nebude obmedzovať. Dĺžka a šírka búdy by mala byť o niečo väčšia ako je dĺžka psíka. Výška by mala byť o málo viac ako je výška psíka, keď stojí.
Vynikajúce sú búdy s vyberateľnou prepážkou, jedná sa o búdy kde má pes predsieň a za ňou spaciu časť. V zime mu totiž nebude unikať toľko tepla a v lete sa prepážka vyberie aby mu prúdil vzduch v búde pri jemne nadvihnutej streche. V súčasnosti otvárateľná avšak zateplená strecha je už bežnou praxou.
 
  • Koterec
Koterec je v podstate oplotená klietka pre psíka, ktorá mu umožňuje celodenný pobyt, aspoň minimálny pohyb a často je v nej umiestnená aj búda. 

Minimálna veľkosť koterca:

Koterec býva o rozmeroch aspoň 2x2m. Minimálna veľkosť (bez výbehu) sa však opäť odvodzuje od veľkosti psíka. Pre malé plemeno do 35 cm kohútikovej výšky sa uvádza približne 4m², pre stredné plemeno do 60 cm kohútikovej výšky - 6m² a pre veľké plemeno s kohútikovou výškou nad 60 cm - 9m². 
Najčastejšie sa stretávame s kotercami z pletiva alebo zvaraných pletivových panelov z 2 – 3 strán a z pevných 3 – 4 strán (počítame aj podlahu aj strechu), koterec by v každom prípade mal byť pevný a vzdušný. Strecha a podlaha by mali byť vyspádované.  Podlaha sa tak lepšie čistí.
V prípade drevenej podlahy by mal celý koterec stáť na drevených kockách asi 20 cm nad zemou. Výška by vám mala umožniť pohodlné čistenie a psíkovi sa postaviť na zadné labky. Oplotenie musí byť pevné, veľkosť očiek pletiva musí byť taká, aby sa psík nedostal von, ani aby nemohol prestrčiť vonku hlavu a zaseknúť sa. Oplotenie by malo dosahovať až po strechu. 

Umiestnenie

Miesto pre búdu i koterec starostlivo vyberajte. Mali by byť umiestnené na kľudnejšom mieste záhrady, v závetrí, a to tak, aby psík nerušil vás ani susedov. Vzdialenosť stanovišťa od susedovho pozemku je stanovená právnym predpisom. Nemal by taktiež ležať v blízkosti plotu, okolo ktorého vedie chodník či cesta, aby neľakal chodcov a aby mu oni nemohli nijako ublížiť či stresovať ho.

Pevne verím, že pre akúkoľvek podobu "ubytovania" sa rozhodnete, vyberiete tú najlepšiu pre vášho psíka! :)

zdroj: http://zvery.rodinka.sk/zvierata-a-dieta/pes/buda-pre-psa/

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky