piatok 23. januára 2015

Ako rozlíšiť kvalitné krmivo od nekvalitného?

Majitelia psíkov častokrát doslova bojujú s popismi na krmive a snažia sa rozlúštiť, čo ktoré obsahuje a či bude vhodné práve pre ich psíka. Ako to však naozaj objektívne zistíme bez hodín a hodín brázdenia internetom a čítania hodnotení?
Na trhu je množstvo menej či viac kvalitných krmív.  Nuž a všetko je viac menej závislé od vášho psíka, jeho imunity, záťaže a od vás ako kvalitnú stravu mu chcete dopriať.
Všeobecne platí zásada: zdravá strava, zdravý pes. Každé krmivo nech je to konzerva alebo granule, musí mať vypísané zloženie!
No rozumieme, čo sa pod jednotlivými položkami skrýva? Ponúkame zopár rád ako im rozumieť...

Zloženie by malo vždy odzrkadlovať obsah zložiek podľa percentuálneho zastúpenia od najväčšieho po najmenšie: 
  • Najskôr by mala byť deklarovaná mäsová múčka 
Múčka obsahuje viac proteínov ako čerstvé mäso - múčka obsahuje 68% proteínov na 1 kg, pričom 1kg kuraťa ich obsahuje 18% a 70% vody. Pre veľký obsah vody v čerstvom mäse nevieme, koľko proteínov psíkovi reálne dávame, častokrát nedostáva ani minimálnu dávku.
Pri identifikácii z akého mäsa je múčka vyrobená, si treba všimnúť či výrobca jasne identifikuje napr. kuracia mäsová múčka alebo hydinová múčka alebo píše iba mäsová múčka (pri týchto identifikátoroch buď vieme z čoho presne je krmivo vyrobené, alebo nám to chce výrobca zámerne utajiť). Dôležitá je aj informácia čím je múčka konzervovaná. Rozhodne vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu a mäsové deriváty na popredných miestach v zložení sú znakom nekvality (toto platí aj pre identifikáciu obilovín v krmive).
  • Za tým nasledujú obiloviny
Aj tu platí pravidlo, že musí byť jednoznačne uvedené o aké obiloviny sa jedná. Vedľajšie produkty rastlinného typu či rastlinné deriváty na popredných miestach v zložení (uvedenie tejto položky na konci zoznamu zloženia nie je na závadu, keďže jeho množstvo je zanedbateľné resp. minimálne) sú len známkou, že výrobca používa zdroje aktuálne finančne dostupnejšie, ako by chovatelia možno chceli.
K obilovinám často uvádza výrobca sóju, ktorá ovplyvňuje položku bielkoviny(bielkoviny rastlinného pôvodu sú pre psí organizmus nedostatočne trávené) a položku percenta tuku. Je to lacnejší spôsob spĺňania stanovených percent zastúpenia jednotlivých zložiek v krmive, avšak pre psí organizmus na úkor kvality. 
Keďže je aj alergénom, treba zvážiť kúpu krmív s jej obsahom. 
Alergie dnes netrápia len ľudí, ale veľmi často aj psíkov a to hlavne na pšeničný lepok. Uvádzame stráviteľnosť jednotlivých zložiek od ktorých si odvodíte vhodnosť pre vášho psíka. Ryža - 72%, kukuričný lepok - 68%, pšenica - 60% , kukurica - 54%.
Obilniny sú zdrojom vlákniny – tá by v optimálnom množstve mala byť zastúpená 3% z kŕmnej dávky. Keď jej je však veľa, teda nad 5%, znižuje stráviteľnosť stravy a využitie živín z potravy a zvyšuje množstvo výkalov. Nemala by však klesnúť pod 2%.
  • Množstvo popola 

uvedeného na obale, znamená podiel zle stráviteľných zložiek (kostí a živočíšneho odpadu). Má však súvis s dusíkatými látkami, a preto jeho optimum v krmive je 5 – 7%.
V prípade suchých krmív sledujeme aj vlhkosť, pričom by mala byť  10 %; pri nižších hodnotách sa krmivo mrví a pri vyšších môže plesnivieť.
  • Prirodzené konzervovanie

vitamínmi C, E alebo rozmarínom. Krmivá s doplnkovými látkami povolenými v EÚ obsahujú chemické a nešpecifikované konzervanty, čiže ich neodporúčame. 
Často používané konzervanty (taktiež uvádzané aj ako antioxidanty)sú: BHA(nebezpečný karcinogén), BHT(karcinogén, spôsobuje poruchy správania,  astmu), ethoxyquin (povolený v U.S., v EU nie - treba sledovať pri krmivách z Ameriky).
  • Potravinárske farbivá 
Pri superprémiových krmivách sa používajú, aby mali granule rovnakú farbu. Pri veľkom množstve produkcie sa používajú rovnaké suroviny, ale z iných oblastí. To spôsobuje rôznu farbu, no nie je to na závadu.
  • Ochucovadlá 

používané na zvýšenie „žravosti“ granúl majú zväčša charakter soli, preto jej obsah by mal byť čo najnižší, najlepšie žiadny.
  • Množstvo živín na kŕmnu dávku
Vyvážená strava u psíka znamená vyvážený pomer jednotlivých zložiek v kŕmnej dávke, preto si treba pozorne všimnúť aj množstvo živín na kŕmnu dávku:
Bielkoviny – najzákladnejšia zložka stravy psíka. Chránia psíka pred chorobami, ovplyvňujú metabolické, enzymatické a hormonálne procesy v tele, svalovú sústavu, vnútorné orgány i kožu. A sú taktiež zdrojom energie. Podiel všetkých bielkovín v kŕmnej dávke by mal byť 1/3. Denná potreba u psíka je 4-5g na 1kg váhy psíka.
Tuky sú veľmi dôležitým zdrojom energie. Mali by byť zastúpené asi tak 5 až 20% v kŕmnej dávke podľa zaťaženia psíka. Tuky hrajú pre prísun a vstrebateľnosť vitamínov do organizmu mimoriadne dôležitú úlohu.
Uhľohydráty ovplyvňujú zdravé trávenie a čiastočne pokrývajú energetické potreby organizmu. Ich 20% podiel v strave pomáha vo zvýšenej stráviteľnosti bielkovín.
Minerálne látky sú nenahraditeľné pri tvorbe tkanív, podpore imunitného systému, činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, zachovávaní pevnosti bunečných stien a vyrovnanej črevnej mikroflóry. Sú dôležité aj pre tvorbu zubov, kostí a telových tekutín.
Vitamíny slúžia pri mnohých procesoch v tele. O ich význame asi nemá zmysel veľmi polemizovať. 
Voda je pre život nevyhnutná. 10% strata vody z tela je spúšťačom mnohých porúch, ale 20%  je smrteľná. 
Nech už sa pri svojom súkromnom prieskume dopátrate a rozhodnete pre akúkoľvek značku krmiva, pamätajte na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští a nie všetky drahé  reklamované značky sú naozaj aj tie najlepšie z hľadiska zloženia. Častokrát sa vám môže stať, že objavíte takmer neznámu značku s pomerne dobrým zložením a ktorá dokonca ani nezruinuje vás rodinný rozpočet :) A naopak, prestížnu značku s takmer nulovým prínosom živín pre vášho psíka. Nenechajte sa oklamať a určite sa nespoliehajte na to, že vám predajca bude vždy vedieť správne poradiť! Radšej sa preto vyzbrojte informáciami už z domu.
A nakoniec ešte jedna veľmi dôležitá vec: na kvalitnom krmive nájdeme VŽDY výrobcu, ako aj informáciu kde sa dané krmivo vyrába.

zdroj:http://zvery.rodinka.sk/zvierata-a-dieta/pes/ako-rozlisit-kvalitne-krmivo-pre-psa-od-nekvalitneho/

3 komentáre:

  1. Skvelé. Mohla by si odporučiť aj nejaké konkrétne krmivá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V dnešnej dobe je ich na trhu už naozaj veľké množstvo - Brit (s tým máme osobnú skúsenosť), Acana, Eucanuba, Royal Canin... hlavne si však prečítajte obsah živočíšnych produktov v krmive :)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky